В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро. Икономиката

В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро. Икономиката ...

Финансист: Икономиката у нас изсветлява.


В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро. Икономиката у нас „изсветлява“.

Това заяви пред БНР финансистът Юлиан Войнов.

„Предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини например решаване на структурни проблеми с фискални средства“, обясни специалистът.

Той даде за пример екологичния данък. С налога се предлага промяна на облагането на колите в България.

„Огромна част от автопарка в страната е изключително стар и амортизиран, а основната причина за това е финансовото състояние на българина, който на базата на справката, представена миналата седмица от Министерството на финансите, 95% всъщност получават доходи под 2600 лева, а под 1000 лева са 1,7 милиона души или 75% от населението. Възниква въпросът дали при тази икономическа ситуация в страната можем да провеждаме някаква политика, насочена за подобряване на икономическото равновесие“, посочи финансистът.

По думите му последният отчетен бюджетен излишък е от порядъка на 2,4 милиарда лева.

Според Войнов надали ще се стигне до нов заем въпреки казаното от социалния министър Бисер Петков, че разходите за пенсии догодина са над 10 милиарда лева и е предвидено увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

Близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лева.

„Въпросът е, че България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите, които получава най-богатата част от населението и общата маса от хора, които работят в страната. Средното за ЕС такова отношение е 3,6 пъти към 1, докато в България според Евростат то е 8 към 1“, посочи той.

Според него плащането на ръка може да се случва само в малките бизнеси и обикновено е малка част от сумата, която се получава „на светло“.

Източник: novini.bg