В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро. Икономиката

...
В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро. Икономиката
Коментари Харесай

Финансист: Икономиката у нас изсветлява

В момента финансовото положение на страната е извънредно положително. Икономиката у нас „ изсветлява “.

Това съобщи пред БНР финансистът Юлиан Войнов.

„ Предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски наставления. Въпросът е дали в действителност стремежът на ръководещите е да се преценяват с европейското законодателство, или има и някакви други аргументи да вземем за пример решение на структурни проблеми с фискални средства “, изясни експертът.

Той даде за образец екологичния налог. С данъка се предлага смяна на облагането на колите в България.

„ Огромна част от автопарка в страната е извънредно остарял и амортизиран, а главната причина за това е финансовото положение на българина, който въз основата на справката, показана предходната седмица от Министерството на финансите, 95% в действителност получават приходи под 2600 лв., а под 1000 лв. са 1,7 милиона души или 75% от популацията. Възниква въпросът дали при тази икономическа обстановка в страната можем да организираме някаква политика, ориентирана за възстановяване на икономическото равновесие “, уточни финансистът.

По думите му последният регистриран бюджетен остатък е от порядъка на 2,4 милиарда лв..

Според Войнов едва ли ще се стигне до нов заем макар казаното от обществения министър Бисер Петков, че разноските за пенсии следващата година са над 10 милиарда лв. и е планувано нарастване на заплатите в бюджетния бранш.

Близо половината работещи у нас се обезпечават на минимална заплата, а междинната е над 1000 лв..

„ Въпросът е, че България има едно от най-високите равнища на диспропорционалност сред приходите, които получава най-богатата част от популацията и общата маса от хора, които работят в страната. Средното за Европейски Съюз такова отношение е 3,6 пъти към 1, до момента в който в България съгласно Евростат то е 8 към 1 “, уточни той.

Според него заплащането на ръка може да се случва единствено в дребните бизнеси и нормално е дребна част от сумата, която се получава „ на ярко “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР