В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме,

...
В момента детското правосъдие не е човечно, но ние смятаме,
Коментари Харесай

Диляна Славкова: Фокусът в детското правосъдие трябва да се премести от наказанието към социалната подкрепа

В момента детското правораздаване не е човечно, само че ние считаме, че то може да бъде очовечено, като към системата на съществуващите санкции се включи обществена поддръжка и работа с децата причинители на закононарушения. Това би подсигурило както техните права, по този начин и би спряло техния незаконен живот в точния момент. Това изясни в предаването " Преди всички "   Диляна Славкова , програмен координатор " Правосъдие и принуждение " в Националната мрежа за децата. Мрежата е основател на акция за по-човечно правораздаване и е измежду главните неправителствени организации, които показват позиция по новия законопроект за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица.

В момента следим доста случаи, когато постъпките се повтарят и в този момент настоящото законодателство не може да спре рецидива, уточни Славкова и определи превантивните старания по Закона за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни ги като по-скоро неработещи.
Няколко екипа на правосъдното министерство оферират промени в детското правораздаване, които не могат да бъдат придвижени и да стигнат до дейно приемане. Запитана какво стои зад неналичието на придвижване по законодателството в региона на детското правораздаване, Диляна Славкова разяснява: 

Не знаем дали има ползи, само че сигурно ще има съпротиви от в този момент съществуващите структури, защото промяната ще обхване доста министерства и ще внесе много промени. Например една от главните съпротиви идва от Министерството на труда и обществената политика, защото отделите " Ззакрила на детето " постоянно не разпознават децата причинители като деца в риск, а съгласно нас те са тъкмо такива. Защото, когато едно дете прибегне до кражба, а кражбите са най-честите закононарушения, осъществявани от деца, това значи зов за помощ. Това значи, че детето живее в последна беднотия и това значи в множеството случаи, че то е било обект на принуждение и тормоз. Интересното е, че въпреки всичко една доста забележителна част от децата, които попадат в системата за битка с противообществените прояви, към този момент са минали през обществената система, тъй като са били настанени в домовете за деца, лишени от родителска грижа. 
Обществото може да помогне с схващане и с липса на опозиция към промяната. В момента битува визията, че глобата и наказването са принадлежности които вземат решение всички проблеми. Ако този способ бъде подложен под въпрос, мислим, че ще има доста по-добри резултати. 

Част от казуса съгласно Славкова се корени в това, че обществото ни показва приемливост към насилието, а хората са привикнали да разришават проблемите си посредством принуждение:

Проблемът е, че в нашето общество, за жалост, има приемливост към насилието и ставаме очевидци на това във всяка една сфера - както в институциите за деца, какъвто беше казусът предходната седмица (в дом " Хризантема " в Габрово - бел. ред.), по този начин и в учебно заведение, по този начин и, за жалост, в фамилиите от време на време. И точно тази приемливост към принуждение в действителност е доста обвързвана и с усещането, че наказването и глобите правят огромна работа.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР