- В момента Брюксел води преговори с 20 държави за

...
- В момента Брюксел води преговори с 20 държави за
Коментари Харесай

Имаме сделка, остава да я узнаем

- В момента Брюксел води договаряния с 20 страни за подписване на съглашения за облекчена търговия.

- В България спор и разбор за резултатите им върху локалната стопанска система действително липсват.

- Пасивността на институциите може да докара до пропуснати изгоди за експортния бизнес.
Още по тематиката
Двустранният контракт би трябвало да отстрани цените в региона на индустриалното произвеждане, само че непрозрачните договаряния хвърлят сянка и върху него

Решението на Съда на Европейски Съюз е във връзка договорка със Сингапур

Търговското съглашение с Канада съблюдава всички настоящи стандарти в Европейски Съюз, само че е обект на изобилна дезинформация

Над 30 милиона работни места в Европейски Съюз зависят от износа към външни пазари. От тях 563 хиляди са в България. Още 80 хиляди българи са на работа, която е обвързвана с експорт от други страни, членки на съюза, към останалия свят. Така всеки пети българин получава заплатата си, тъй като работодателят му е компания - изнасяща отвън Европейски Съюз, до момента в който приблизително за всички страни членки съотношението е едно към седем.

Данните са на основна дирекция " Търговия " към Европейска комисия и демонстрират мощната връзка сред претовареност и експорт. И не са учудващи - до неотдавна експортът беше единственият мотор на българската стопанска система. Предвид това, наподобява разумно България да демонстрира интерес и към всички търговски покупко-продажби, за които Брюксел договаря изключително интензивно през последните две години. Дебатът по тях обаче е най-вече за политическа приложимост - сходно на съглашението СЕТА сред Канада и Европейски Съюз, което послужи за няколкодневно изоставяне с безпочвени обвинявания сред ръководещи и съпротива в Народното събрание и по-късно замря. Извън периодическите популистки закани, че България ще бъде залята с канадски пържоли, човек мъчно може да се ориентира дали то носи изгоди на стопанската система ни или не. И това е единствено един от последните образци. В общественото пространство информация за позициите на страната по другите търговски съглашения е нищожна, анализите за възможните им резултати върху българската стопанска система - също.

Пасивността на локално равнище обаче не оказва помощ. Дали обещано решение на равнище Европейски Съюз ще работи в изгода или в ущърб на България, зависи от нас самите - сега Европейска комисия води интензивни договаряния с 20 страни партньорки. А ние можем да изложим причините си за или срещу дадени текстове в тях.

Офанзива на няколко континента

Брюксел води договаряния по разнообразни търговски съглашения с обособени страни от години, само че от 2015 година насам диалозите по множеството от тях станаха изключително интензивни.
" Всъщност след съветската възбрана за импорт на някои артикули ние в действителност разбрахме, че би трябвало да диверсифицираме пазарите за износ ", разяснява на среща с публицисти шефът на дирекция " Международни и двустранни връзки " към дирекция " Земеделие " в Европейска комисия Джон Кларк. Именно земеделието и храните са постоянно най-спорните точки при договарянията, в това число и при актуалните. Разговорите с другите страни са на фона и на засилени визити на високо равнище на комисаря по земеделие Фил Хоган и водени от него бизнес делегации до разнообразни страни, в това число Канада, Сингапур, Малайзия и други

Годината на огромните покупко-продажби

Засега 2017 година ще се запомни като годината, в която бяха подписани две огромни покупко-продажби: съглашението СЕТА с Канада и съглашението за свободна търговия с Япония. Документът за комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и северноамериканската страна бе утвърдено в европейския парламент и сега е в процедура по утвърждение от канадските управляващи, с което влиза и предварителното му осъществяване. На идващ стадий следва и гласуването му от всички национални и районни парламенти на страните, членки в Европейски Съюз. СЕТА ще отстрани митническите цени за голям набор от артикули като се изключи публични, транспортни и аудиовизуални услуги, както и някои селскостопански артикули от чувствителни браншове като млечни артикули, пилешко месо, яйца.

Споразумението с Япония пък бе контрактувано през тази седмица на политическо равнище. То също следва да мине процедури по ратификация. Въпросното съглашение също ще отстрани съгласувателни документи, разрешителни и митнически цени за голям набор от артикули, откакто влезе в действие.

Какво следва

Къде е България

Европейска комисия води договаряния с външни сътрудници, откакто бъде упълномощена от съвета на Европейски Съюз, т.е. от страните членки. Затова и предварителните разисквания на оферти за съглашения с разнообразни браншови организации и правене на разбори за възможните им резултати за локалната стопанска система, са процедура в множеството страни. В България обаче такива диспути в реалност не е имало, като се изключи късия политически спектакъл към СЕТА в предходния парламент. Тогава опозицията упрекна евродепутатите, подкрепили съглашението, в изменничество към ползите на страната, само че без изключително основни причини.
Според представител на огромна браншова организация в земеделския бранш, с който " Капитал " беседва, държавното управление е изпуснало момента за диалози към готвеното съглашение с Китай за отбрана от фалшификати на артикули с географски означения. Към момента има показан проектосписък със 100 европейски и 100 китайски продукта, които ще бъдат предпазени, само че в тях не попадат нито един от България - сериозен пропуск поради капацитета на артикули като българско розово масло, разнообразни виновност и други за търговия в Азия. Според специалиста на процедура е нямало диспути и към съглашението с Япония, без значение че България изнася розово масло, млечни артикули и други храни в тази страна.

Въпреки това обаче упованията на българския бизнес са по-скоро положителни. Така да вземем за пример от търговеца на зърно " Севан ", които през последните години правят доставки до Виетнам, чакат контрактуваното и чакащо процедура по ратификация съглашение за свободна търговия да помогне на бизнеса. " Подобни съглашения са потребни, тъй като да вземем за пример отпадат разнообразни санитарни разрешителни ", разяснява шефът на компанията Артур Акопян.

Засега обаче връзката наподобява сбъркана - българските компании научават за новите търговски правила едвам откакто те влязат в действие. А е по-логично това да се случва на стадий план, което е много по-добър инструмент за поощряване на износа вместо следващата безсмислена кабинетна тактика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР