В момента БДС допуска само три вида опаковки - от

...
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от
Коментари Харесай

Три големи мандри искат промяна на опаковките за кисело мляко по БДС

В момента БДС позволява единствено три типа опаковки - от стъкло, керамика или полистирен

© Анелия Николова Още по тематиката
Какво има в кашкавала

Множество нарушавания в 10 марки откри тест на асоциация " Активни консуматори ", извършен през февруари тази година
6 апр 2017
Производители: Интересът към млечните артикули по стандарт се завръща

От 260 мандри в страната 45 създават по БДС
29 сеп 2016

Три компании - ОМК ( " Обединена млечна компания " ), " Димитър Маджаров-2 " и " Полидей " (марка " Домлян " ), желаеха смяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките. Те упорстват стандартът да позволи опаковките да са " от материали, предопределени за контакт с храни, според условията на европейските и националните нормативни актове ". В момента БДС позволява единствено три типа опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. В петък (16 юни) се организира публично разискване в Българския институт за стандартизация (БИС).

За смяната

От формалните мнения, изпратени до БИС, излиза наяве, че настояването за смяна се поддържа от Националния център по публично здраве и разбори, Агенцията по сигурност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни служащи, компании - производителки на опаковки.

" Изискването да се употребяват опаковки единствено от един тип полимер (полистирен) е ограничаващо и опонира на всякаква пазарна логичност и на развиването на тази индустрия. В директна изгода на потребителите е да има задоволително многообразие от опаковки, даже и от ново потомство и биоразградими, смарт опаковки и други, които се употребяват за контакт с храни ", разяснява за " Капитал " Йолита Ботева, маркетинг шеф на ОМК. По думите й ограничението на опаковките единствено до един тип може да разреши на компаниите производителки и да спекулират с цената на единствения допускан полимерен материал. Освен това " последните години към полистирена от потребители, медии, научни публикации и в свободното интернет пространство витае имиджа на недобра известност като материал поради съдържащ се мономер, заемащ второ място по токсичност ", се твърди в публично мнение на ОМК. Йолита Ботева добавя: " Кофичките са доста цветни, очевидно на рафтовете за кисело мляко. Полистиренът е по-пропусклив материал спрямо полипропилена. Необосновано е и че в опаковки от различен материал се трансформират качествата на българското кисело мляко. Искаме либерализация на опаковките, тъй като производителите на кисело мляко носят директна отговорност за сигурността на храните, които създават, и би трябвало да могат да избират и да дават отговор за избора си ", изясни още Ботева.

Според инж. Майя Стойчева, началник на единствената в страната акредитирана лаборатория за изпитване на опаковки - " Алми тест ", когато е създавана новата версия на БДС за българското кисело мляко, механично е пренесен текстът за позволените опаковъчни материали и опаковки от версията на стандарт БДС 12 от 1972 година, т.е. текстът е с 45-годишна отминалост. " В същото време технологиите за произвеждане на материали за контакт с храни към този момент внедряват наноматериали и многослойни материали с до 15 пласта в състава си ", разяснява за " Капитал " Майя Стойчева, която и поддържа предлагането за смяна.
Тя има забележки и към другите два типа опаковки, позволени в стандарта. " Стъклени буркани в индустриален мащаб не се употребяват от десетилетия за пакетиране на кисело мляко, линиите за пълненето им от дълго време са изхвърлени. При керамичните опаковки няма задоволителен надзор, а доколкото го има, не се обезпечава проследимост на материалите, не се знае от кое находище е главният материал и с какво наличие на олово и кадмий. Производителите нормално сами си подготвят глечта, а в болшинството от находищата на глина има олово над законовия предел ", обобщава Майя Стойчева. Освен това в стандарта " няма условия към химическата сигурност на капачките от алуминиево фолио с термозаваряем лак, което също е проблем ", счита тя.

Под изискване

" Въвеждането на други опаковки за българското кисело мляко изискват сериозна мотивация за преимуществата им ", разяснява за " Капитал " акад. Мария Балтаджиева, началник на лаборатория за научно приложение на млякото и млечните артикули. " Може да се мисли за смяна на стандарта в частта " опаковки ", само че единствено в случай че има доказателства, че те оптимално съхраняват биологичната характерност и качествените особености на обичайния български артикул ", заключи акад. Балтаджиева.

Против смяната

Против смяната към този момент се оповестиха от земеделското и от здравното министерство.

" Няма безвредни и най-хубави и подобаващи опаковки за контакт с каквито и да било храни по принцип. Има обаче най-подходящи опаковки за даден тип хранителен артикул освен от позиция на сигурност, само че от позиция на опазване и най-хубав отговор на органолептичните, физикохимичните и микробиологичните индикатори и характерности, посочени в стандарта за кисело мляко ", се показва в публично мнение на компания " Даесеф " - производител на опаковки, която е срещу смяната. Според сдружението " при кисело мляко по БДС има развой на ферментация в самата опаковка и се разграничава значително от " йогурт " продукта. Наличието на жива закваска в българското кисело мляко, и то по условията на БДС, и съприкосновението на продукта с опаковката при процеса на ферментация също оказват въздействие върху характерността на крайния артикул и неговата сигурност. Хубаво би било стандартът освен да не се разшири, а по този начин да дефинира опаковката, че киселото мляко по БДС да бъде с обезпечени индикатори и разпознаваемо за потребителя ", се споделя още в мнението на компанията.

От Националната асоциация на млекопреработвателите също се афишират срещу, тъй като съгласно нейните членове предлагането за смяна значи " да няма никакви характерни условия за опаковките в стандарта, а това би се отразило отрицателно върху запазването му и опцията за надзор на този неповторим артикул ". Другата браншова организация — Асоциацията на млекопреработвателите, в свое мнение от май поддържа предлагането, само че в мнението си от 15 юни упорства да се спре процедурата за смяна на стандарта.

И двете страни по проблема се упрекват в лобистки и стопански ползи. Агенцията по сигурност на храните към този момент заяви, че шест компании, произвеждащи кисело мляко по БДС, употребяват кофички от полипропилен, а не от полистирен, както изисква стандартът, само че не показва имената им. Три от тях са известни - те са внесли предлагането за смяна. Четвъртата е държавната " Ел Би Булгарикум ", която е изпратила мнение, подкрепящо изменението.
Окончателното решение би трябвало да бъде взето от Техническия комитет " Селскостопански и хранителни артикули " към БИС.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР