В момента България внася в европейския бюджет много повече, отколкото

...
В момента България внася в европейския бюджет много повече, отколкото
Коментари Харесай

Новаков: На практика България субсидира Германия и Франция чрез вноските в европейския бюджет

В момента България внася в европейския бюджет доста повече, в сравнение с получава. Много повече. Ние на процедура субсидираме Германия и Франция. Просто тъй като в предишното, когато използвахме по 99% и над 99% от европейското финансиране в България, нашата страна внасяше 1 милиард лв. в европейския бюджет и получаваше приблизително годишно назад 4 милиарда. Сега като не получаваме нищо, а вноските вървят, най-вече внасяме. Това сподели евродепутатът в предаването " РеВизия " по Нова нюз.

" Много се надявам да получим до края на годината второ заплащане по ПВУ, въпреки че всичко досега да наподобява в по никакъв начин не розови краски. Към момента сме получили по-малко от 2% от заплащането по целия проект. Малко над 200 милиона от общото 12 милиарда. А времето върви. Имаме право да използваме тези пари най-много до 31 декември 2026 година. Така че име доста много да наваксваме ", разяснява той.

По думите му в момента българските общини не се усещат част от процеса на взимане на решение и одобрение. " Предали са преди време планове, които биха могли да бъдат финансирани по този проект, само че нищо повече не се е случвало. Нелека е задачата на постоянното държавно управление сега, защото това, което наследи във връзка с Плана, е много неоптимистично, надалеч под оптималното. Има други страни, които към този момент са употребявали повече от половината си пари. Под 2% е напряко призрачен сън ", съобщи Новаков.

Той прикани мигновено да се наваксат периодите по Фонда за обективен преход, тъй че Перник, Кюстендил и Стара Загора да могат да получат до 800 милиона. " Само там можем да загубим съвсем милиард, представете си. Тук имам големи очаквания, че точно госпожа Габриел, като човек, който идва от Европейската комисия и е с отлична връзка и с президента Фон дер Лайен и всички останали комисари, да помогне за това Плана за възобновяване на устойчивост да се забърза ", показа евродепутатът.

Според него въпреки това по Оперативните стратегии, най-големите, като околна среда, като превоз, разплащанията са по 0%. " Там би трябвало да се стартира неотложно работа и то с диалог с кметовете, с общините, за това къде и какво може да бъде финансирано. Огромните планове, които касаят не просто един район, не просто Северна и Южна България, а цяла Европа, като тунела по Шипка, като довършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, високоскоростната жп линия от София до Бургас и след това рехабилитацията на пътя София-Перник-Радомир. Това са все планове, които не можем да си позволим повече да забавяме, да не приказваме за автомагистралата Русе-Велико Търново ", безапелационен е той.

Той засегна и тематиката за намаляването на вредните излъчвания с 40%

. " Европейска комисия споделя " Ние не желаеме да отделяме въглероден диоксид ", а не да не горим въглища. И в случай че има технология, да кажем, за хващане на нездравословните излъчвания още в комина на ТЕЦ-а, за какво да не я пробваме? Според мен задължението да понижим с 40% нездравословните излъчвания от ТЕЦ-овете, не значи да ги затворим на следващия ден. Ако 50% от електричеството, което ти би трябвало през зимата, се създава от една мощ, от въглища, не може да го замениш незабавно. Просто не съществува технология. А каква ще бъде цената на тока в този интервал? Въглищите централи заплащат по този начин наречените въглеродни квоти, които гонят 100 евро за звук, не знам дали не ги трансферираха към този момент. Тоест, силата от въглища става извънредно скъпа до потребителите. България към този момент веднъж се съгласи да понижи с 40% излъчванията. Сега ние се превърнахме в първата страна, която се пробва да предоговори и да премахне това изискване. Фактически България сега извършва даже редуцирането на 40% въглеродните излъчвания, поради неработещите толкоз съществено въглищни централи ", изясни Новаков. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР