В момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп започва

...
В момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп започва
Коментари Харесай

Защо бюджетът на Тръмп е лоша новина за Източна Европа?

В миг, в който президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп стартира да се усеща все по-уютно в компанията на съветския си сътрудник Владимир Путин, Източна Европа си въздухна с облекчение, когато публични лица от Америка наминаха, с цел да ги уверят в своята непоколебима поддръжка.

Проблемът е обаче, че проектобюджетът на Съединени американски щати приказва напълно друго, написа Bloomberg.

Белият Дом търси метод да понижи съществено средствата във фондовете за района - с към 336 милиона за бюджета на Държавния департамент, както и тези по друго стратегии, които поддържат демокрацията и обезпечават поддръжка в развиването.

Засегнатите страни включват и Естония, деляща граница с Грузия, която води петдневна война с бойците на Путин през 2008 година и Украйна, която претърпя анексирането на част от нея от Кремъл.

Данните демонстрират сред 20 и 78% понижение на средствата за обособените страни, като най-големият спад стои против името на България.

 Снимка 308130
Източник:

Вероятността бюджетът за Държавния департамент да не получи поддръжка в Конгреса е огромна. Ключови представители на републиканците минават в съпротива на предлагането, дружно с демократите. Но въпреки всичко препоръчаният бюджет приказва доста за целите на Тръмп.

Президентът и администрацията му оферират нарастване на бюджета за защита - с към 1.4 милиарда повече ще бъдат подкрепени съдружниците на Съединени американски щати на Стария континент. Все още обаче няма разбивка по страни. Само една страна в източната част на Европа е посочена поименно и това е Украйна.

Но даже и останалата част от Източна Европа да получи повече средства за защита, методът, по който се харчат парите, дава сигнал, че Съединени американски щати се отхвърлят от напъните си да заздравят демокрацията в района, счита Джонатан Кац, някогашен чиновник в щатската организация за интернационално развиване.

" Предишните администрации търсиха баланс в бюджетите за защита, дипломация и развиване. Сегашната администрация скапва този баланс ", счита той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР