В момент, в който компаниите са принудени да предвидят и

...
В момент, в който компаниите са принудени да предвидят и
Коментари Харесай

Пет принципа за управление на работната сила по време на пандемията

В миг, в който фирмите са принудени да плануват и да се оправят с дълготрайните последствия от COVID-кризата, крайно наложително е да се фокусират върху потребностите на всички заинтригувани страни - от клиенти, през снабдители до акционери, и най-вече  на чиновниците. Повечето бизнеси би трябвало бързо да подхващат ограничения от нов вид за работната си мощ, множеството от които без аналог досега.

За да помогне на шефовете по човешки запаси и бизнес водачите в тази форсмажорна обстановка, Световният стопански конгрес сътвори принципи за ръководство на работната ръка по време на пандемията от COVID-19. Общо 5 правилото и 4 наложителни управнически стъпки могат да отговорят на рецесията, считат създателите на този планът, разработен взаимно с консултантската компания Willis Tower Watson.

5 водещи правилото
Гледайте на рецесията като на определящ за водачеството миг и продължавайте да обръщате внимание на най-хубавите допустимо резултати за всички заинтригувани страниПриемете настройката за бързо и непрекъснато научаване, с цел да се уверите, че отговорът ви е надъхан по отношение на обстоятелстватаУстановете вероятностите и ангажирайте всички заинтригувани страни (т.е. чиновници, акционери, клиенти, снабдители, сътрудници, общности и т.н.) във вземането на решениеФокусирайте се върху песечната точка сред чиновниците и положителното положение на фирматаВземайте решения и предприемайте дейности, които имат отношение към средносрочните потребности и дълготрайните бизнес цели
4 отговорности в мениджмънта
Приоритизирайте планирането, благосъстоянието и връзката – ясно формулирате основните политики и процедури, окуражавайте локалните водачи и мениджъри, както и приоритизирайте персоналната и съчувствената комуникацияФокусирайте се върху опита, ангажираността и мотивацията на чиновниците – водете ги за, изслушвайте ги, свързвайте се с тях, употребявайки нови технологииОсигурете виновен метод на работа – Управлявайте стабилно промените на чиновниците, като дадете опция за гъвкава/дистанционна работа, помислете за продан на гении, прогресирайте посредством дълготрайни стратегии за повишение на квалификацията и преквалифициранеБалансирайте проблемите с дълготрайните разноски със средносрочна резистентност – Защитете работните места, фокусирайте се върху положителното финансово положение на най-уязвимите чиновници, наблюдавайте поотделно чиновниците
Ангажираността на една компания към главните ѝ правила постоянно е най-тествана и най-важна, когато става дума за решения, свързани с ръководството на риска и разноските. Компаниите би трябвало да разпознават конкуриращите се условия и да търсят новаторски решения. Този метод дава опция на организациите да завоюват доверието на чиновниците и да отключат нужните старания за напредването на организацията напред в турбулентни времена.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР