В момент, когато климатичната криза е на челно място сред

...
В момент, когато климатичната криза е на челно място сред
Коментари Харесай

Не само Брекзит: Избирателите искат партиите да се заемат с климатичната криза

В миг, когато климатичната рецесия е на челно място измежду грижите на английските гласоподаватели, както откри наскоро социологическо изследване, Зелената партия направи предходната седмица трагично предизборно заричане да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени.

Макар че продължаващата борба за Брекзит остава съществена тематика на предизборната акция за общите избори на 12 декември, позициите на партиите за климатичните промени може да се окажат основни след година на митинги на " Бунта против заличаването " и юношески активизъм, въодушевен от Грета Тунберг.

Сондаж на " КлайънтЪрт " (ClientEarth) откри, че съгласно 54 % от запитаните климатичните промени са задоволително значим проблем, който може да повлияе на техния избор. Числото скача до 74 % измежду тези под 25 години.

Съответно Зелената партия, която понастоящем има един народен представител в Народното събрание, разгласи държавната си стратегия, включваща разноски от 100 милиарда паунда годишно за климатичната рецесия.

" Дали това са доста пари? Преди повече от десетилетие, през 2008 година, английското държавно управление избави Ейч Би О Европейски Съюз (HBOS) с проект от порядъка на повече от 30 милиарда ", сподели евродепутатът Джина Даудинг, която е претендент на изборите от Зелената партия за изборен окръг Файлд. " Това е добра сума, която би трябвало да помним, когато обмисляме държавните разноски през 2019 година ", добави тя.

Партията дава обещание да блокира проектите за разширение на летища и да влага в инфраструктура на публичния превоз, а също по този начин да упорства Англия да промени настоящия си краен период да стане въглеродно неутрална от 2050 година на 2030 година

" Науката е безапелационна. Ако не успеем да ограничим световното повишаване на температурите до 1.5 градуса, ще с надигнем пред злополука с невиждани размери ", сподели Александра Луиз Филипс, евродепутат от Зелената партия и претендент за народен представител от изборен регион Брайтън Кемптаун.

" Не можем да позволим тези избори да бъдат направлявани единствено от Брекзит.

Следващите пет години ще са решаващи, в случай че желаеме да забавим резултата от климатичната рецесия. Изборите идващия месец би трябвало да бъдат избори за климатичните промени ", акцентира тя.

Зелени групи похвалиха проектите.

" При изискване, че планетата е в разгара на климатична рецесия, бързата декарбонизация на стопанската система би трябвало да е в центъра на предизборната акция на всяка партия ", сподели Дейв Тимс, шеф по политическите въпроси в организацията " Приятели на Земята ".

Лейбъристката партия даде обещание, че от 2022 година всички английски домове ще бъдат въглеродно неутрални. Плановете включват саниране с двойни стъклопакети, слънчеви панели и изолираност.

Лидерът на консерваторите Борис Джонсън в това време удостовери главната си задача - " да осъществя Брекзит ".

При толкоз разнообразни предизборни послания, някои гласоподаватели приканват за телевизионни диспути за климатичните промени.

" Жизнено значимо е студентите да имат късмет да чуят от всеки възможен предстоящ министър председател какви са проектите му за справяне с климатичната рецесия ", сподели пред Фондация " Томсън Ройтерс " Замзам Ибрахим, ръководител на Националния съюз на студентите. " Всички проблеми наподобяват незначителни в съпоставяне със спешността и размера на климатичната и екологичната рецесия ", добави тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР