В момент, когато българският парламент е на финалната права да

...
В момент, когато българският парламент е на финалната права да
Коментари Харесай

Финансирането на българските партии тръгва по нов модел

В миг, когато българският парламент е на финалната права да утвърди новия модел на финансиране на партиите, президентът Доналд Тръмп продава по 50 $ билета за искащите да участват на неговите предизборни речи. И това е нормална процедура оттатък океана.
Бюджетната комисия смъкна дотацията до лев на глас От Движение за права и свободи подчертаха, че оферират неограничени дарения, само че в действителност желаят публичното финансиране да се резервира
Промяната в българското законодателство по посока на американската процедура не е изненада за предприемача Ивайло Пенчев, само че той не е сигурен дали е положително или за неприятно. Той призна, че единствено един път е дарявал пари за политика, и че не харесва българските партии.

" Преди години идваха от Да България и аз ги финансирах с 10 хиляди лв., само че това е всичко ", споделя Ивайло Пенчев.

Според Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, зад фрапантната смяна за партиите стои опит да се обезпечи спомагателен, само че законен приход за обособени политици.

" Ако приемем, че има фондове, в които един политик събира за избори, вие ще му ги легализирате. Вече няма да питате - той за какво кара такава кола, тъй като фондът заплаща, за какво употребява такива жилища, тъй като фондът заплаща ", изясни Безлов

Желаещите да дарят на политически партии до момента можеха да го създадат единствено до 10 хиляди лв. и то единствено в качеството си на физически лица.

Снимка: btvnovinite.bg

Как стои въпросът със дотациите по света?

Субсидиите са процедура в над 100 страни. Изключение са страни като Боливия, Индия, Пакистан и Иран. В Европа единствено Швейцария, Италия и Беларус не дават пари от бюджета за политическите партии.

Според проучването на Международния институт за народна власт в Ангола, Венецуела и Норвегия липсва законова възбрана да се купуват гласове.

По данни на Международния институт за народна власт в множеството страни по света няма възбрана компаниите да подаряват на партии.

Сред 50-те страни със възбрана са Съединените щати. А на Европейско равнище ситуацията е 50 на 50. Например Сърбия и Гърция имат възбрана, а Македония и Румъния - не.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР