В момент, когато Америка се е фокусирала върху Върховния съд

...
В момент, когато Америка се е фокусирала върху Върховния съд
Коментари Харесай

Доналд Тръмп и участието му в свят на безредиците

В миг, когато Америка се е фокусирала върху Върховния съд на страната, администрацията на Доналд Тръмп е упрекната, че е наблюдаващ в протичащото се безвластие по света, написа Ник Браянт в коментар за BBC.

- Изчезването на президента на Интерпол Мън Хунвей, който се оказа, че е държан от китайските управляващи.

- Натрупалите се доказателства за присъединяване на Кремъл в химическите отравяния в Солсбъри.

- Ужасяващият случай със саудитския публицист Джамал Хашоги, който изчезна преди повече от 2 седмици и, който, турските управляващи подозират, че е погубен и разчленен от разследващата работа на Саудитска Арабия в консулството й в Истанбул.

В разгара на рецесията „ Хашоги “: Съединени американски щати получи 100 млн. от СА

Всичко изброено насочва към свят на вълнения: проваляне към безвластие, нова епоха на мощен авторитаризъм и намаляване на интернационалното право.

Традиционно, Съединени американски щати възприемат себе си като покровител на нормите, образец за морално водачество, жандарм на световното неприятно държание – идеализирана концепция, която в действителност не всеки път са следвали.

Тази седмица в Съединените щати витае освен въпросът какъв брой Доналд Тръмп не е податлив да извършва тези функции. Всичко случило се приказва за това по какъв начин неговата теория за национализъм е сложена под въпрос и от другите страни.

В сряда президентът на Съединени американски щати разказа изгубването на Джамал Хашоги като "много съществено “ и съобщи, че неговата администрация е сложила случая "от първозначение “ пред Рияд.

Но Тръмп бързо престана да осъжда или подлага на критика саудитците, макар че "Вашингтон пост “ заяви, че разследващите служби на Съединени американски щати са прихванали известия на саудитски чиновници, които възнамеряват да заловят Хашоги.

Изчезването на саудитския публицист липсваше от акаунта на американския президент в Туитър – неговата желана естрада за президентско отвращение.

Ясно е, че Белият дом се стреми да избегне бързата преценка и декларира, че "изисква “ отговори от Рияд. Но предпазливостта на Тръмп не е ли единствено маска, с която прикрива обстоятелството, че не желае да оскърби саудитските си съдружници?

За президент, който по принцип не изпитва съмнения, дейностите му елементарно може да се разтълкуват като отсрочване и абдикация от обичайното американско водачество.

Президентът Тръмп се сприятели с престолонаследника на Саудитска Арабия и беше правилен на ръководството на Рияд.

Първата му интернационална аудиенция като президент бе точно в Саудитска Арабия, където взе присъединяване в тази мистериозна гала, по време на която Тръмп сложи ръцете си върху светещата орбита.

The moment #Trump sold his soul to the “Glowing Orb” and to @KingSalman #MBS and #SaudiArabia,the country that supplied 15 of the 19 men responsible for 9/11. The others were from #UAE, #Egypt & #Lebanon. We went to war with #Iraq? Go figure. pic.twitter.com/xCd6dVGVRG
— Mike Connor (@michaelhconnor) 15 октомври 2018 година
Редица са образците за противното, само че не всяко интернационално закононарушение е останало ненаказано от администрацията на Тръмп. Два пъти американският президент позволи лимитирани въздушни удари против режима на Асад в отговор на употребяваното химическо оръжие, затвърждавайки "границите “, които Барак Обама съумя да построи, само че не можа да удържи.

Все отново Тръмп постоянно не желае да подхваща наказателни дейности.

Не е от изгода също, че американският президент толкоз нападателно подлагаше на критика публицистите, описвайки ги като "врагове на народа “. Отново идва въпросът - по какъв начин са възприемани тези офанзиви против свободата на словото?

В последните седмици администрацията на Тръмп подлагаше на критика Международния углавен съд, като съветникът на президента - Джон Болтън, предизвести съдиите и прокурорите, че "ще забрани влизането им в Съединени американски щати, ще ратифицира средствата им и ще ги преследва по законов път “, в случай че Съдът "тръгне “ след Съединени американски щати или Израел.

В същото време номинираният от Тръмп за висш арбитър, Брет Кавано, е упрекнат в полов тормоз и приказва пред юридическия комитет в Сената в едно от най-напрегнатите, наричани даже "кървави “, чувания в страната.



През тази седмица Доналд Тръмп приказва за "злите “ хора – дума, употребена в президентския лексикон от предшествениците му против Съветския съюз, Ирак, Иран, Северна Корея.

Но не обели и дума за изгубването на Хашоги или интернационалните неправди.

Тези дни американският президент е насочил "острия си език “ само против политическите врагове в родината му.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР