В Молдова зрее поредният преврат, пише руският вестник “Независимая газета“

...
В Молдова зрее поредният преврат, пише руският вестник “Независимая газета“
Коментари Харесай

Ще има ли преврат в Молдова?

В Молдова зрее следващият прелом, написа съветският вестник “Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус. 
Президентът на Република Молдова (РМ) Игор Додон съобщи, че опозицията дестабилизира обстановката за прелом. С това той изяснява прекъсването от Конституционния съд (КС) на закона за съветския заем за Република Молдова, както и блокирането от редица депутати на Закона за подкрепяне на популацията от този заем. В същото време един от водачите на опозицията, някогашният министър-председател Мая Санду, разиска с водача на Европейската национална партия Доналд Туск опцията да Европейски Съюз да помогне на Молдова, като Санду се държи като политик, представляващ управляващите на Република Молдова.
В Молдова разногласията за съветския заем от 200 милиона евро, съглашение по което неотдавна беше подписано от представители на две страни в Москва, не престават. Парламентът на Република Молдова ратифицира съответния закон, само че Конституционният съд го анулира. Опозицията поддържа дейностите на Конституционния съд, като преглежда съветския заем като опит на Руската федерация да ускори въздействието си върху Молдова. Но в случай че се има поради, че държавното управление е възнамерявало да употребява парите от този заем за погашение на пенсии и заплати, тогава настояванията на опозицията да откаже съветската помощ и идващите стъпки на Конституционния съвет, може да се отдадат на идните президентски избори и желанието да се попречи на Игор Додон да ги завоюва. Сметките са елементарни: в случай че популацията престане да получава пенсии и заплати, то няма да гласоподава повторно за президента, който е разрешил всичко това.
Опозицията не крие обстоятелството, че се стреми да смъкна настоящето държавно управление на първо място, тъй като ръководещата Партия на социалистите и нейният неофициален водач Игор Додон поддържат развиването на връзки с Евразийския стопански съюз (ЕАИС) и Русия.
Председателят на Партията на достолепието и справедливостта (ПАС) Мая Санду организира диалог по телефона с Доналд Туск, по време на който беше разисквана поддръжката за Молдова от Европейския съюз по време на спешната обстановка по отношение на ковид. След като реализира финансова помощ от Европейски Съюз на фона на анулацията на заема от Руската федерация, опозицията ще покаже на хората, кой действително им оказва помощ в сложни времена - това е същността на договарянията. Но общият извод е следният: сред опозицията и ръководещата коалиция се води битка за правото пръв и единствен да получи заем. Който има парите в ръцете си, може да се надява на победа на изборите - президентски и парламентарни: те могат да се проведат по едно и също време. Това най-малко не беше изключено от президента Игор Додон.
Не на вятъра Санду означи в обществените мрежи, че „ осведоми събеседника си (Доналд Туск. -„ НГ “) за сложната обстановка, с която се сблъскват доста молдовски жители и стопански субекти. “
Според Санду, Европейски Съюз ще поддържа Молдова в границите на планове, които съставляват директна помощ за медицински институции, дребни и междинни предприятия, районите, т.е. „ посредством механизми, които не могат да бъдат подложени на политическа операция от управляващите “. Лидерът на ПАС означи, че Туск я е уверил, че, както е било контрактувано по-рано, той ще посети Молдова допустимо най-скоро.
На предизвестието на президента, че жителите може да останат без пенсии и заплати, Мая Санду реагира по следния метод: „ Игор Додон ни заплашва, че държавното управление му към този момент няма да заплаща пенсии и заплати. Ако държавното управление не може да обезпечи действието на страната, дано неотложно си тръгне. “
Изданието напомня, че президентът Игор Додон преди този момент е декларирал, че в случай че Конституционният съд не утвърди Законз за контракт за заем с Руската федерация за 200 милиона евро, то от 1 май пенсиите и заплатите няма да се изплащат.
Молдовските политици и специалисти имат разнообразни отзиви за протичащото се в страната.
Журналистът Дмитрий Чубашенко сподели в ефир: „ Когато кажат, че държавното управление на Мая Санду ще се оправи по-добре, аз нямам доверие в това. Сегашното държавно управление е малко или повече по-компетентно. Те имат опит. " Чубашенко сподели, че при Мая Санду, когато тя беше министър-председател, политиката е била: " Западът и Европа ще ни оказват помощ, ще напишем още едно писмо и те ще ни дадат още един заем. "
Лидерът на Социалдемократическата партия на Молдова Виктор Шелин сподели за НГ: „ В Молдова е почнала хибридна война в навечерието на президентските избори и излиза наяве, че Съединени американски щати и Европейски Съюз имат намерение да не губят своето въздействие в Молдова и да изтласкат Руската федерация от вътрешната политика на Молдова. Молдова беше шокирана от две събития - решението за преизбиране на ръководителя на Конституционния съд с гласовете на четирима съдии (от петима. - „ НГ ”) и решението на Конституционния съд да спре юридическата мощ на решението на Народното събрание да ратифицира съветския заем за Молдова в размер на 200 милиона евро. На президента на Република Молдова Игор Додон стана ясно, че той не държи всичко под надзор. В момента е доста значимо по какъв начин ръководещата коалиция ще реагира на събитията. За страдание правилото на „ меката мощ “, който беше разгласен от президента на Руската федерация, не работи в Молдова; обществеността възприема помощта на Руската федерация като помощ към президента на Република Молдова, с цел да го преизберат за втори мандат. Разбира се, сходно мислене се образува от неправителствени организации и медии, които се финансират намерено от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Нека ви напомня, че образецът с откритостта на Дмитрий Козак при образуването на коалиция сред Партията на социалистите и Европейското звено на ACUM (юни 2019 година - НГ) беше доста признат позитивно заради прозрачността на процеса. Но когато през март тази година беше образувана коалиция сред Партията на социалистите и Демократическата партия, молдовското общество не беше квалифицирано за идните промени в политическия живот на страната и възприе новия политически съюз като „ чудовищна договорка ” на Кремъл. Целият позитивен заряд от 2019 година във връзка с Кремъл беше зачеркнат през 2020 година Според мен решението е в коридорите на съветската дипломация, където би трябвало да има светлина, към която всички ние да се насочим - Русия, ръководещите партии и опозицията на Молдова. "
Сергей Манастирли, шеф на центъра за разбор, проучвания и прогнози „ Балкан-Център “, изрази позицията си: „ Считам, че договорът за заем предлага доста положителни условия за Молдова. Не виждам причина за интриги от страна на опозицията. Дори бих споделил, че 2% рента за заем е алегорична цифра. Това е доста малко, като се има поради, че може да не го върнем. А опозицията приказва за геополитически риск, уточни някакви рискове. Къде в съглашението тези критици видяха частни задължения? Този мотив е изцяло изключен. " Въпреки това анализаторът счита, че „ Молдова най-вероятно ще откаже заема “, оповестява enews.md.
В същото време Манастирли се надява, че „ този факт няма да повлияе доста на молдовско-руските връзки: има вяра за прагматичния Дмитрий Козак “.
Междувременно президентът Игор Додон сподели: „ Тези, които в този момент провеждат това шоу, ще бъде по-добре да върнат откраднатия милиард и ние можем да управляваме без пари от Русия и МВФ. Върнете милиарда и ние ще създадем без заеми. " Държавният глава твърди, че тези, които настояват през днешния ден, че ще оспорят пред Конституционния съд законите, които плануват спомагателни ограничения в поддръжка на популацията и бизнес средата, би трябвало да поемат икономическите, обществени и политически опасности от това. " Хората могат да бъдат лишени от всичко поради опозиционните депутати, взели участие в кражбата на един милиард ", сподели Додон.
Президентът сподели още, че опозицията се пробва да спре законите за изменение на бюджета, с цел да превземе държавните институции. Той счита, че олигархът Владимир Плахотнюк, разгласен за търсене, може да стои зад това.
Игор Додон означи, че настояването за допустимо анулация на Закона за промени в държавния бюджет, както и пакета от стопански ограничения, може да бъде подаден в Конституционния съд в понеделник. „ Вече чух изказвания, че президентът и държавното управление би трябвало да подадат оставка, т.е. те просто желаят да дестабилизират обстановката в страната “, добави президентът на Молдова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР