В Молдова преди броени дни властите съобщиха, че са разбили

...
В Молдова преди броени дни властите съобщиха, че са разбили
Коментари Харесай

В Молдова разбили план за дестабилизация на страната, ръководен от Москва

В Молдова преди броени дни управляващите оповестиха, че са разрушили проект за дестабилизация на страната, управителен от Москва. Разпитани са десетки обвинени, има 7 задържани.

Откакто стартира войната, Молдова е терен за хакерски офанзиви, подправени бомбени закани, разпращат се подправени повиквателни за армията, имаше и опит за прелом. Противниците на държавното управление стачкуват по улиците. Много хора се опасяват от съветска инвазия, откакто президентът Путин анулира декрет от 2012-та година за външната политика, в който се съдържа и позицията на Москва за спора в Приднестровието и запазването на териториалната целокупност на Молдова.



Опит за прелом, хакерски офанзиви, подправени бомбени закани и подправени повиквателни за армията, всеобщи антиправителствени митинги - това е действителността в Молдова през последната 1 година, от началото на войната в Украйна. В края на предходната седмица полицията заяви, че е разрушила група, ръководена от Москва за дестабилизиране на страната.

Извършени са серия обиски, разпитани са 25 обвинени, седем от които са арестувани. Най-бедната страна в Европа е главен терен за съветската дезинформационна акция. В края на предишния месец съветският президент Владимир Путин анулира декрет от 2012-та година за външната политика, в който се съдържа и позицията на Москва за спора в Приднестровието за опазване на териториалната целокупност на Молдова. Много наблюдаващи разтълкуваха този акт на Путин като знак, че възнамерява инвазия в Молдова. Дори и това да наподобява като извънредно изказване към този миг, Молодова сигурно е дестабилизирана от спора в Украйна.

Ситуацията в Молдова е доста нестабилна, призна вътрешният министър Ана Ревенко:

" Има детонация на закани за сигурността от февруари предходната година. Молдова беше част от тази хибридна война още преди началото на войната, от независимостта ни преди 30 години. Но заканите зачестиха през последните месеци. Москва непрестанно трансформира сюжета на тази хибридна война и ние би трябвало да променяме метода си ".

Молдовските управляващи са получили над 400 закани по телефон или мейл от лятото насам, изискващи намесата на общо 9 хиляди служители на реда. Летището в Кишинев, просветителни институции, съдилища, лечебни заведения и търговски центрове са обект на заканите. Извършени са и серия от хакерски атаки против държавни уеб сайтове, хаквани са и телефоните на няколко държавни чиновници. Властите настояват, че страната е непрекъсната цел на дезинформация и пропагандна акция на Москва, която съгласно проевропейския президент Мая Санду цели събаряне на държавното управление.

" Планът планува саботьори с военна подготовка, дегизирани като цивилни, да правят актове на принуждение, да нападат държавни здания и да вземат заложници. Да провеждат митинги, съпроводени с принуждение на по този начин наречената съпротива, посредством които да сменят властта в Кишинев ", сподели Мая Санду - президент на Молдова.

 



А проруските сили в сепаратисткия район Приднестровие оповестиха за осуетен терористичен акт против водача им Вадим Красноселски. Според публикуваните от тях изказвания украински сътрудник, роден в Приднестровието, се е опитал да взриви автомобила на политика в центъра на Тираспол. И то покрай учебно заведение, като той целял да покоси освен Краноселски, само че и цивилно население, включително деца, твърди още проруското управление на Приднестровието.



" Естествено, обстановката в Приднестровието изисква внимание и угриженост. Нестабилността е предизвикана от вън. Знаем, че нашите съперници - режима в Киев, както и европейски страни, са способни на този тип провокации ", сподели Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

 

" Ние, а не Западът, ви доведохме на власт! " и " Долу, Мая Санду! " крещи множеството в центъра на Кишинев. Начело на митинга е 36-годишната депутатка Марина Таубер от партия " Шор ".



" Мая Санду даде обещание доста, а не направи нищо за страната, вместо това се пробва да ни намеси във войната. Ние сме неутрална страна и желаеме мир ", сподели Марина Таубер.

 

Руският енергиен колос удвои цените на природния газ за Молдова, инфлацията е 34%, и виновността естествено се хвърля върху ръководещите.

" Искаме държавното управление да си спомни за нас и да спре покачването на сметките за газ и отопление. Нямаме какво да ядем. Искаме ми се всеки ден да пия мляко, а не помня по кое време беше последният пък, когато си го разреших ", споделя Елена - гражданин на Кишинев.

 

Партия " Шор " към този момент е събрала 600 хиляди подписа с искане за нови избори.

" Тази партия е ръководена от олигарха в заточение Илан Шор, който просто заплаща и провежда превоз за протестиращите. В партията има ясна подчиненост, имат по този начин наречението ловци на глави - хора, които получават комисионни, с цел да събират стачкуващи ", изяснява политическият анализатор Паса Валериу.

 

Антиправителствените пропагандатори употребяват и друга тактичност - популяризират фалшифи повиквателни за армията в обществените медии, изключително в Телеграм, а е задачата е хората да повярват, че Молдова ще се намеси във войната.

Нестабилната обстановка и инфлацията доведоха да оставка на премиера Наталия Гаврилица и изборът на нов - Дорин Речан. Бившата руска република с население от 2 милиона и половина души е изключително уязвима поради сепаратистския регион Приднестровие на източната граница с Украйна. Там има ситуирани 1 700 съветски военнослужещи, а ръководещи са про-руски сепаратисти.



" Това е като бомба със закъснител. Родена съм по време на войната в Приднестровието.... там ще се случи нещо, може да е тази или идната година. Имам доста сътрудници, които живеят там и се опасявам за техния живот ", сподели Дана Мирон - кино режисьор.

 

Полуавтономната област Гагаузия също е проруска. Там множеството хора приказват съветски и гагаузки, а пред локалния парламент към момента се извисява статуята на Ленин.

" Гледам всички малките екрани, и турски, и съветски, и молдовски. Ние сме свободни! Знаем, че тази война не трябваше да се случва, само че нацизмът се популяризира там и това е недопустимо ", споделя Георги Димитровичи.

 

Доверието на молдовци в Путин е паднало от 60% през 2020-та на 35% към началото на войната, демонстрира изследване от предишния месец. Но в Гагаузия 90% от хората имат вяра на съветския водач.

" Много фамилии емигрираха в Русия, а родителите им останаха тук. Разбирате ли по какъв начин сме свързани. Всички приказваме съветски, връзката с Русия към момента я има. Родени сме в Съветския съюз, чели сме литературата им, пели сме песните им ", споделя Валентина Королеак - редактор в ТВ " Гагаузия ".

 

Молдова към този момент получи статут на страна - претендент за участие в Европейския съюз, държавното управление продължава да държи курс на запад. Но войната остава рисково близко - съветски крилати ракети към този момент няколко пъти прелетяха над молдовското въздушно пространство, а това плаши хората. Страхът в композиция с непреодолима беднотия стават плодородна почва за хибридна офанзива.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР