В моето семейство е описана историята на България. Това са

...
В моето семейство е описана историята на България. Това са
Коментари Харесай

Проговори потомка на Хаджи Димитър и разкри много интересни факти около фамилията му

" В моето семейство е разказана историята на България. " Това са думи на доктор Нина Костова, прочут старозагорски доктор, която е потомък на пет генерации лекари, и правнучка на Хаджи Димитър. Днес се означават 150 години от безсмъртния героизъм на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на връх Бузлуджа, оповестява Нова телевизия.

Д-р Костова дели времето си като доктор сред клиниката на щерка си в Нормандия на брега на Атлантическия океан, и в Съединени американски щати, където е фамилията на другата й щерка. Последното потомство доктор във семейството се дипломира в Кан при започване на месец юли, тази година.

Родолюбието и патриотизма са наша наследствена линия, гордея се че съм потомък на фамилия, която е за образец, акцентира лекарката, преди да опише по какъв начин наподобяват част от потомците на славния воевода, записал вечно името си в българската история.

Майката на воеводата Маринка и брачна половинка й Димитър имат 10 деца, едно от тях е моят прародител, брат на Хаджи Димитър, споделя лекарката. В нашето семейство се приказва, че воеводата е бил човек на дълга, просветен, не се дами, тъй като идеалът му е свободата на България. Сигурно, в случай че беше оживял и той щеше да стане доктор. Майка му си отива от този свят след инфаркт, откакто отива на лобното му място на връх Бузлуджа.



Трима от синовете й преди Освободителната война са заточени в Диарбекир, майка им продава фамилното злато, сама потегля да ги освобождава, върви пеш или на магаре, само че се връща вкъщи с тримата. Когато я питат какво желае като премия след Освобождението, тя споделя: " Искам да помогнете на сираците на братята му да се изучат, нищо друго ". Както мъжа си, по този начин и тя, възпитава у децата си невзискателност, спестовност, усърдие, щедрост и обич към България, споделя фамилният спомен. Когато Маринка стартира да се жали за нещо, мъжът намира метод да я сгълчи и да и вдъхне убеденост. Затова е и мощна, доста мощна жена, когато остава вдовица.

Моят дядо Петър се дами за своя доведена сестра Величка, сираче, което е отгледано от фамилията на Маринка и Димитър, продължава потомката. По това време доста български семейства одобряват за свои деца, които губят родителите си в размириците по нашите земи. Нашите семейства са многолюдни по това време и постоянно се срещат фамилии с по десетина деца в къщата. За спомен от сватбата и до през днешния ден в дома им се пазят сребърни лъжици с буквите на сливенския жанр на Хаджи Димитър.

След Освобождението молбата на майката на хаджи Димитър към ръководещите да оказват помощ на сирачетата на братята му става причина българското държавно управление да устоя щерка му Събка да учи медицина във Франция. Тук се среща със брачна половинка си доктор Марко Костов, приключил в Русия, който по това време е на специализация в Нанси. Двамата слагат началото на традицията в фамилията постоянно да има лекари. Когато се завръщат в Стара Загора основават първата частна клиника в родния си град, а по-късно и Солун и София.

Д-р Костов е назначен и за основен доктор на старозагорската държавна болница. В библиотеката на фамилния му дом в Стара Загора се пазят научни изявления на български и френски език, които свидетелстват, че се е занимавал и с изследователска активност.

Техният наследник доктор Асен Костов също приключва медицина във Франция, само че в Париж. След Девети септември френската тапия се трансформира в сериозен проблем за него. Лекарят не се интересува от политика, само че поради френската тапия, без съд и присъда е въдворен в Белене. Семейният спомен пази думите му: " Една тапия на лекар коства повече от една зестра ".

Д-р Асен Костов има забележима аналогия с Хаджи Димитър, считат в фамилията. Има сини очи, като неговите, също си наподобяват и на растеж, както и във формата на лицето.

Неговата щерка, която споделя историята на рода, също е доктор, а другата му щерка - фармацевт. Получават позволение да следват с помощта на признателни пациенти на татко си, които заемат високи постове в ОК на Българска комунистическа партия в Стара Загора.

Сред красивите старинни мебели на семейството има две саби и една въстаническа униформа. Не са ги предали в музей, тъй като са им доста скъпи. За едната сабя се счита, че е принадлежала на Хаджи Димитър, а другата - на воеводата Кръстьо Асенов-Мечката от Сливен, брат на Събка Асенова.

Вдъхновен от героизма на чичо си Хаджи Димитър, още преди да замине за Македония за присъединяване в Илинденско - Преображенското въстание, е покорен за нейното избавление.

Английската писателка Мерсия Макдермот в книгата си " За свободата и съвършенството " го разказва доста блестящо и достоверно, настояват потомците му.

Потомъкът е измежду спасителите на мис Стоун, отвлечената американска мисионерка, трансформирала се в международна вест по това време. Малцина знаят тази история. Но в дома на потомците на Хаджи Димитър се пазят сабята и униформата му.

За юбилея на връх Бузлуджа ще се изкачат дружно всички родственици на славния сливенски воевода, които дойдоха от Съединени американски щати, Франция и потомците му от нашата страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР