В Модесто, Калифорния, се ражда Джордж Лукас - един от

...
В Модесто, Калифорния, се ражда Джордж Лукас - един от
Коментари Харесай

14 май 1944 г. – Честит рожден ден, Джордж Лукас!

В Модесто, Калифорния, се ражда Джордж Лукас - един от най-независимите и сполучливи режисьори и продуценти в американската кино промишленост, с благосъстояние, оценено на общо 3.6 милиарда американски $.

Неговата кино епопея „ Междузвездни войни” прави същинска образна гражданска война в киното. От момента на стартирането на първа част минават повече от тридесет години, само че и до през днешния ден армията на поклонниците на тази паметна лента не понижава.

Идеята да снима филм за благородните хора и да изведе на напред във времето толерантните джедай от Далечната вселена хрумнала на Лукас още в колежа. По това време той се интересувал от надпревари с коли и може би е щял да стане водач на състезателен автомобил, в случай че не е претърпял злополука, поради която прекарва в болница няколко месеца. Именно тогава, носейки болничния халат, на Лукас стартират да му хрумват хрумвания за фантастични филми.

След като приключва лицей, той към този момент твърдо бил решил да стане режисьор. Първият филм, който носи популярност на младия режисьор няма нищо общо с фантастиката. През 1973 година Лукас прави носталгичната лента „ Американски графити” – за началото на 60-те години - своята лична младост. Критиката счита този филм за „ извънредно искрен”, а резултатът от работата на младия режисьор са пет номинации за „ Оскар”, в това число за „ Най-добър филм”, „ Най-добър режисьор” и „ Най-оригинален сценарий” и премията „ Златен глобус като " Най-добър филм " в жанровете мюзикъл/комедия.

След триумфа на „ Американски графити” стартират да валят многочислени оферти от кино студия. Лукас обаче не се възползва от тях, а стартира да написа сюжет за филм, който е замислил още в колежа.

В работата му над „ Междузвездни войни” доста му оказва помощ творчеството на Акира Куросава и по-специално филмът с Тоширо Мифуне „ Три злодея в тайната крепост”. А за основаването на най-популярния воин Йода се въодушевил от личната си котка.

Готовият сюжет на „ Междузвездни войни” не се харесал на водещите холивудски студия. Продуцентите не разбирали по какъв начин феновете ще се заинтересуват от история за джедаи, които се покланят на Силата и водят война срещу миналите на „ тъмната страна” сити.

В края на краищата сюжетът бил утвърден от „ 20th Century Fox,” която му дефинира бюджет, еднакъв на телевизионна режисура. На кастинг били извикани „ най-евтините” артисти. Между тях се оказал никому незнайният тогава Харисън Форд.

Филмът с дългото име „ Междузвездни войни. Епизод ІV. Нова надежда” излиза на екран през 1977 година, като провокира нечуван триумф, на първо място, несъмнено, касов. При бюджет 11 млн. $, „ Междузвездни войни” събрал 513 млн. $. Освен това филмът незабавно получил шест златни статуетки на американската кино академия.

Увлечението на „ Междузвездни войни” обгръща милиони хора по цялата планета. Много фенове дори извличат от кино лентата философско и религиозно обучение, което стартират да назовават „ Джедаизъм”. Днес последователите на „ Джедаизма” в англо говорящите страни са повече от половин милион души (в Англия са към 390 хиляди души, а в Шотландия – 14 хиляди).

През предходната година във Англия е учредена Британска черква на джедаите. Съвременните „ джедаи” се занимават с медитация и усъвършенстват уменията си с меч. Бюрото по национална статистика на страната сочи, че всички почитатели на „ Джедаизма” са атеисти, а хората, равнодушни към „ Междузвездните войни” – странни видове, които развличат публиката със своите мечове.

Любовта към „ Междузвездните войни” от време на време води до олтара. В Англия наскоро се състояла сватбата на 41-годишния Дънкан Томас и 39-годишната Сами Гардинер, чийто усеща пламват въз основата на взаимното въодушевление по творбата на Лукас. Бракосъчетанието се състояло в конюнктура, изцяло съответстваща на кино епопеята, написа „ Дейли Телеграф”. Сватбата била доста необикновена, а младоженците и най-близките им хора били костюмирани като герои от кино лентата.

Освен със сагата " Междузвездни войни " Джордж Лукас печели популярност и с поредицата " Индиана Джоунс ", който прави в съдействие със своя другар Стивън Спилбърг. Изглежда при положение с Дожрдж Лукас е вярна поговорката " Ако доста даваш, доста ще пожънеш ". Изтощителните фотоси, работата с капризните артисти, реализацията на новаторските хрумвания костват доста сили на именития холивудски режисьор. Но с сигурност можем да кажем, че любовта на феновете са най-хубавата премия за мастития режисьор. Освен това 3-милиардното положение, което Джордж Лукас има, е „ непретенциозен бонус” за неговия изтощителен труд.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР