В множество публикации в социалните мрежи се твърди, че хлябът

...
В множество публикации в социалните мрежи се твърди, че хлябът
Коментари Харесай

„Провери фактите“: Не е вярно, че дрождите в хляба причиняват болести

В голям брой изявления в обществените мрежи се твърди, че хлябът е едно от „ най-ужасните изобретения на човечеството “.

„ Мобилизация се прави с решение на Народното събрание и с декрет на Президента “, безапелационен бе полковник Павлин Велков

„ Факт е, че в случай че ядем самун с квас, тогава дрождите, попадайки в кръвта ни, стартират да се развъждат, употребяват нашите витамини, микроелементи, протеини. И в това време отделят продуктите на своята витална активност – отрови, т.е. дрожди паразитират в тялото ни “, гласи едно от погрешните изказвания.

Снимка: iStock

Освен текстът и илюстративната фотография е подвеждаща – на нея е показан самун с мухъл, а не дрожди. Здравните специалисти са безапелационни – те са на всички места към нас и не съставляват никаква заплаха.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Дрождите са част от хляба, може би откогато съществува човечеството. Всъщност дрождите не са нищо друго с изключение на квас, която ние употребяваме. Това са микроорганизми, които създават най-общо казано въглероден двуокис и провокират бухването на хляба. А в допълнение дрождите са безусловно безвредни за нас – като микроорганизми те са на всички места към нас в целия ни свят и живот – в мляко, в сирена, в бира и така нататък “, изяснява доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

Чавдар Христанов, прочут от присъединяване си в приключенското риалити „ Фермата “, е с 12-годишен опит като хлебар. Обучава се в Университета по хранителни технологии в Пловдив с фокус върху зърнените храни. Има и лична пекарна.

Росен Цветков ревизира обстоятелствата

Дрождите ни заобикалят от милион години, те не са основани през вчерашния ден. Няма съвременна квас, която ние да употребяваме в този момент, която я е нямало преди 100 или 200 година Те са култивирани. Всъщност неуместно е изказванието, че дрождите са живи. Хлябът се изпича на 210 градуса. 45 минути стои във фурната. Няма какво да оцелее вътре живо “, разяснява Христанов.

По време на военни спорове, се употребяват остарели фрагменти, които провокират прочувствена реакция, сподели Руслан Трад

Това удостоверяват и от Института по микробиология при Българска академия на науките.

„ Дрождите не на последно място са еукариотни организми. Това значи, че имат по-сложен градеж от бактериите и са по-малко устойчиви на нездравословни въздействия от външната среда. Така че живи дрожди след печенето на хляба и след въздействието на стомашния сок, който им PH2, това е една мощна киселина, и жив организъм след стомаха на индивида доста мъчно може да премине в червата на индивида. Дрождите по никакъв метод не могат да употребяват витамините от човешкото тяло, тъй като те самите са източник на витамини. Когато вършим хранителни среди, и това го знае всички микробиолози, в тях влагаме така наречен дрождев дестилат. Това са смлени дрожди, които съдържат огромно количество витамини, и те служат като азотен и въглероден източник в нашите хранителни среди “, изяснява проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Гледайте повече във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР