В много сухи крайбрежни региони всекидневно в атмосферата се губят

...
В много сухи крайбрежни региони всекидневно в атмосферата се губят
Коментари Харесай

Хидрогел извлича прясна вода от морето

В доста сухи крайбрежни райони ежедневно в атмосферата се губят огромни количества скъпа прясна вода, която се изпарява от морската повърхнина. Търсейки позволение на казуса, учени от Националния университет на Сингапур са основали хидрогел, който дейно улавя влагата от морския въздух и я преобразува в прясна вода, оповестява уеб сайтът Phys.org.

Създаденият от сингапурските експерти хидрогел е осем пъти по-абсорбиращ от общоприетите хигроскопични сътрудници като силикагел и калциев хлорид. За извличането на вода от него е нужна единствено слънчева светлина и относително ниска температура от порядъка на 45-50 градуса Целзий. За съпоставяне силикагелът и калциевият хлорид могат да всмукват единствено дребни количества вода, като извличането й изисква енергоемки процеси и високи температури. И до момента в който множеството общоприети хигроскопични сътрудници са предопределени за еднократна приложимост, новият хидрогел резервира свойствата си даже след 1000 цикъла на попиване и добиване на вода, предава Българска телеграфна агенция.

Направените проби с добиване на прясна вода от морски изпарения са посочили, че количеството на солта в получената течност е незначително.

Следващата цел на учените е да усилят абсорбиращото свойство на хидрогела и да усъвършенстват процеса за добиване на вода. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР