В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че

...
В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че
Коментари Харесай

10 страни, в които учител е високо платена професия

В доста страни учителите получават ниски заплати, макар обстоятелството, че тази специалност е доста комплицирана и виновна. Но и има и противоположните, положителни образци. В редица страни тази специалност е сносно платена.
Експертите от портала Teaching Abroad проучиха равнището на заплатите на учителите в 100 страни по света, след което преобразуваха възнагражденията в долари и ги съпоставиха с равнището на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в страната.
93% от учителите от страните, включени в проучването, получават по-ниски заплати от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, което значи, че даже в страни, където учителите получават високи заплати, те към момента печелят по-ниски от междинните хонорари за страната. На фона на оповестената от българското държавно управление амбициозна стратегия учителските заплати да не престават стремително да порастват в идващите три години, вижте 10-те страни, в които учителите получават най-високите заплати по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията


Финландия 
Заплата на учителите по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 42 607 долара 

Училищното образование е 9-години. Децата потеглят на учебно заведение на 7-годишна възраст. Учебната година продължава 188 дни, стартира през август и приключва в края на май. 
Училищата се концентрират върху сигурността и ученето на децата. В по-малките класове не се слагат оценки, а малчуганите се насърчават с бележки в вербален формат като „ чудесно “, „ положително “, „ изменчиво “ и „ належащо е образование “. 
От 4-и клас нагоре, оценките на учениците варират от най-ниската 4 до най-високата 10. Поставят се и бележки за държание: „ Умение за работа в група или независимо “ или „ Добри нрави и блян да се въздейства на другите да покажат своята най-хубава страна. 

Мексико 
Заплата на учителите по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 18 922 $

В мексиканската просветителна система има наложително предучилищно, учебно и висше обучение. Основното учебно заведение се посещава от деца на възраст от 6 до 12 години, като значителното тук е, че единствено двама учители преподават по всички предмети. За да преминат в по-горен клас, учениците поставят приемни изпити. 
Средното обучение е два типа – ненапълно и цялостно. В първия вид образованието е наложително и в него попадат децата от 12 до 15 години. В края на 9 клас ученикът или продължава образованието си, или взема решение да отиде на работа. 

Нова Зеландия  
Заплата на учителите по отношение на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията: -7%
Средна годишна заплата на учителите: 37 586 $

Образователната система в Нова Зеландия включва предучилищни образователни заведения, гратис начално и приблизително обучение, а системата за висше обучение е с еднакъв достъп за всички новозеландци. 
Училището е наложително за деца от 6 до 16 години. Всички учебни заведения оферират обучение на британски, само че има и такива, при които огромна част от предметите са на маорски език. 
В страната работят 36 отворени висши просветителни центъра, в това число 8 университета, 21 софтуерни института и политехнически учебен център. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР