В много страни броят на новите случаи на заразяване със

...
В много страни броят на новите случаи на заразяване със
Коментари Харесай

В Европа започна втора вълна на пандемията

 В доста страни броят на новите случаи на заразяване със SARS-CoV-2 се усилва, даже подобрявайки върховете от пролетта. Имунитетът след болестта към този момент подхожда на оптимистичните прогнози, а ранните ваксини може да се окажат по-малко сполучливи от късните, предава ТАСС.

Повече от половината европейски страни регистрират 10% нарастване на случаите през последните две седмици. Тези данни цитират от CNN с отпратка към конференцията на СЗО.

" Това, което претърпяваме сега, е началото на втора вълна “, сподели предходната неделя австрийският канцлер Себастиан Курц. През втората декада на септември броят на новите случаи в Австрия надвиши 800. Това не се е случвало в страната от март. Рекорди за броя на новите случаи дневно също бяха записани неотдавна в Чешката република и Франция. Напрегната е обстановката и в Испания: има 268 инфектирани на 100 хиляди поданици. Това е повече, в сравнение с през пика през април. Изглежда, че втората вълна е засегнала освен Европа. В Израел, където обстановката с ковид се стабилизира през май и съвсем нямаше случаи, броят на инфектираните стартира да пораства през лятото и доближи 4764 дневно доникъде на септември.

Изглежда този път младежите се заразяват по-често, а при тях заболяването минава по-леко.. Заедно с възрастта е намаляла и смъртността - през пролетния пик приблизително дневно в Испания са умирали по 700 души дневно, а в този момент - към 70. Коронавирусът във Англия също се е " подмладил “ - хората от 18 до 24 години боледуват най-често. Във Франция междинната възраст на случаите е 32 години. Смъртността също е ниска - през последния месец умират най-много 16 души дневно.

Властите реагират на обстановката по разнообразни способи. Израел беше първата страна в света, която реши да вкара повторна карантина за три седмици. През този интервал учебните заведения, заведенията за хранене, кафенетата, комерсиалните и развлекателни центрове няма да работят. Няма да е допустимо да напуснете къщата на повече от 400 м.

Във Англия влезе в действие " правилото на шестимата “ - в този момент там е неразрешено да се събират на групи от повече от шест души на публични места. Във Франция бяха затегнати ограничавания в " алените зони “ (където има най-вече заразени): те бяха задължени да носят маски на всички публични места и да съблюдават физическо разграничаване. Испания към момента не е въвела нови национални ограничавания, макар че в някои райони управляващите упорстват за наложително носене на маски и не разрешават събирането в групи от повече от 10 души.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР