В много сръбски медии се води активна пропагандна война в

...
В много сръбски медии се води активна пропагандна война в
Коментари Харесай

Германски фирми финансират проруска пропаганда в Сърбия

В доста сръбски медии се води дейна пропагандна война в интерес на Русия и против Европейски Съюз. Анализ демонстрира, че таман западни компании, и изключително няколко немски, влагат големи парични суми за реклама във въпросните медии.

Твърдения като " " и " в се извършваше етническо пречистване " постоянно звучат от екрана на най-популярните телевизионни канали в, написа АРД. И една от аргументите за това се назовава Александър Вучич - сръбският президент, който съумя да сложи огромна част от медиите в страната под своя надзор.

Особено пикантно в тази ситуация е това, че по данни на неправителствената организация " Център за проучвания, бистрота и отчетност " сръбските медии в огромна степен се финансират от реклами на западни компании. Изследване демонстрира, че 63 % от рекламите в националните малките екрани и вестници са на компании от Европейския съюз, Съединени американски щати и Швейцария. " Без парите на западните компании сръбската пропагандна машина нямаше да е допустима ", споделя Раса Неделков, програмен шеф на организацията.

Дезинформация за войната, за Европейския съюз и за Съединени американски щати

Проучването, представено от АРД, демонстрира, че 10% от изследваните реклами са на немски компании. За съпоставяне - делът на сръбските е 36 на 100, а на съветските - едвам 0,1%. Повече от 10 немски компании са рекламирани през предходната година свои артикули в сръбските медии, като всяка една от тях е вложила за задачата по над 1 млн. евро. " Лидл " е бил най-големият рекламодател измежду тези 10 компании - за предходната година концернът е изхарчил 54 милиона евро за реклама.

Някои от другите компании, дали над 1 милион евро, са " Байерсдорф ", " Глово ", " Де Ем " и " МЕТРО ".

" Според нашия разбор повече от половината от рекламните разноски на " Лидл " са отишли за малките екрани ТВ " Пинк " и ТВ " Хепи ", които са известни с проруската си военна агитация и непрофесионалните си и неетични репортажи ", споделя Неделков пред АРД. ТВ " Пинк " и ТВ " Пинк " са измежду най-екстремните медии в Сърбия, разяснява АРД. Те популяризират, в това число за така наречен " денацификация ", както и изказвания, че зверствата в Буча са операция. Фалшивите вести за биолаборатории също намират място в ефира им.

В същите медии се твърди още и това, че в Европейския съюз нямало независимост на словото, а единственият " глас на разсъдъка " бил унгарският министър председател Виктор Орбан. Дезинформация се популяризира и във връзка с Съединени американски щати. Например след разрушителните. Други медии, разпространяващи дезинформация - като Първа сръбска телевизия и ТВ Б-92, както и вестниците " Информер " и " Вечерње новости " - също са получавали пари от западни компании.

" Корпоративните облаги не могат да бъдат опрощение за всичко "

Германският народен представител Томас Хакер приканва фирмите да обръщат внимание на това какви медии финансират посредством рекламите си. " И да си зададат въпроса: каква агитация финансирам със средствата си? ", споделя той. Хакер счита, че немските компании не са финансирали въпросните медии с някаква прикрита цел. Но Раса Неделков не е уверен, че те не знаят защо става въпрос. " Тези компании имат локални офиси и чиновници, локални рекламни организации и организации за закупуване на медии - отдавна " професионалната известност " на тези медии е пределно ясна, изключително за хора, които живеят тук и вършат бизнес в Сърбия. " Той подозира, че рейтингът на тези медии ги прави привлекателни за рекламодателите, в това число за задгранични компании.

" Корпоративните облаги не могат да бъдат опрощение за всичко ", споделя Александра Томанич от " Европейски фонд за Балканите ". " Съществува също морална и обществена отговорност. И не може да се приказва за свободна пазарна стопанска система в Сърбия, в случай че се погледнат рамковите условия и политическото въздействие. В момента Сърбия просто към този момент не е народна власт, за жалост. "

Компаниите се оправдават с рейтинга на медиите

На питане на АРД от " Лидл Сърбия " дават отговор, че маркетинговите индикатори като рейтинг са определящи за решението на компанията къде да популяризира. " Решенията за съответни маркетингови стъпки се вземат на национално равнище в страните, където оперира " Лидл ", и употребяват съществуващите медийни структури при характерни за страната условия. Те не отразяват политическата позиция на компанията ". Подобен отговор дават и от МЕТРО. Останалите компании също подчертават на високия рейтинг на малките екрани като ТВ " Пинк ".

Експертите считат, че Европейският съюз носи съществена отговорност. " Добре знае се, че демокрацията и свободата на медиите в Сърбия са подкопани ", споделя Александра Томанич. " Това е скандал, за който се приказва прекомерно малко, а още по-малко се подхващат дейности от Европейски Съюз. " Тя добавя, че медиите, ръководени от страната, съществено са съдействали за това престижът на Европейски Съюз измежду популацията от ден на ден да пада. Според сръбското Министерство за европейска интеграция през декември 2022 година едвам 43% от сърбите са подкрепяли вероятно присъединение към Европейски Съюз - най-ниското равнище от юни 2016 година насам. И това макар обстоятелството, че Европейски Съюз е както значим търговски сътрудник, по този начин и главен финансов донор за Сърбия. През ноември 2009 година 73% от сърбите са подкрепяли присъединението към Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР