В много случаи позицията на главен директор по данните“ в

...
В много случаи позицията на главен директор по данните“ в
Коментари Харесай

Три начина CDO да „тежат“ в организацията

В доста случаи позицията на „ основен шеф по данните “ в бизнес организациите остава неразбираема и обгърната в мъгла

Отговорниците по данните би трябвало да балансират отбраната с изгодите за бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото разпространение на позицията „ основен шеф по данните “ (chief data officer – CDO) стана още по-бързо след въвеждането на последните няколко регулации по отношение на отбраната на персоналните данни. Тези експерти дават отговор за ръководството, употребата и опазването на информацията в цялата организация.

Според анализаторите от Gartner, 90% от огромните организации към този момент си имат CDO. В доста случаи обаче позицията на CDO остава неразбираема и обгърната в мъгла.

Консултантската компания NewVantage Partners откри, че единствено в 28% от организациите, които си имат CDO, съществува разбирането, че тази бизнес-роля е „ сполучлива и одобрена “. Това е по-малко от третина от компаниите, имащи сходна позиция!

Има три неща, които може и следва да се създадат, с цел да се утвърди ролята на отговорника по данните, споделя Хани Чуери, CDO в Aldermore Bank и някогашен основен шеф по данните в Bank of England и HSBC, представен от ZDNet. Тези три стъпки могат да трансформират възприемането на ролята на CDO.

1. Съсредоточете се върху комуникирането на изгодите от данните

Отговорниците по данните би трябвало да балансират отбраната на данните с потреблението на силата на данните в интерес на бизнеса, споделя Чуери. Това значи да оказват помощ наличните данни да се употребяват за извличане на ново познание за организацията – за разбор, разкриване на нови трендове, образуване на нови модели.

„ За мен заплахата от обичайна роля на CDO е в това, че в последна сметка тази позиция се възприема като отговорник по сходството с някакви регулаторни условия “, споделя Чуери. „ CDO се възприема като политик или като основател на стандарти, който просто отмята чекбоксове “. Това, съгласно него, е повода, заради която доста експерти на позиция CDO не се възприемат като сполучливи мениджъри.

CDO могат да трансформират това, като оказват помощ на бизнеса да употребява технологиите, с цел да трансформира данните в познание, в взор напред в бъдещето. Когато данните са не просто обект на прецизно запазване, а извор на познание и ентусиазъм за нови бизнес-проекти и подходи, бизнесът ще оцени значимостта на ролята на CDO.

„ Ако не демонстрирате силата на данните, изгодите от данните – посредством бързи разбори, задълбочени оценки и отчетност – губите борбата. Хората стартират да се чудят какво в действителност вършиме “, изяснява експертът.

Чуери споделя, че CDO би трябвало да показват цената на наличните данни – а това значи, че главната характерност на сполучливите CDO постоянно е по-малко обвързвана с данните и повече – с връзката. „ Успешните CDO са положителни в маркетинга – това е съвсем като да бъдеш продавач “, споделя той.

Техническите умения за боравенето с данни – политиките, техническите средства – това „ не са безусловно сложни неща за преодоляване “ от страна на CDO. По-сложното и по-важното за него е предаването на цената на данните по елементарен за разбиране метод.

2. Разширяване на отговорностите към свързани области

Най-добрите мениджъри по данните следва да мислят за това по какъв начин данните могат да бъдат употребявани като един от множеството активи на организацията, с цел да оказват помощ за смяна на бизнеса към по-добро, споделя Чуери.

„ Смятам, че главната разлика е в овластяването на цифровата промяна “, споделя той. „ Мисля, че това е едно от най-големите неща, които CDO могат и би трябвало да вършат “.

Самият Чуери оглавява отделите за уеб-анализи и цифров маркетинг в банката, в която работи. Той е патрон на неотдавна основаната лаборатория за данни и нововъведения на банката и също по този начин застъпва потреблението на облачни услуги в цялата организация.
още по тематиката
CDO, споделят пък от Gartner, може да играе решаваща роля за установяване на това по какъв начин организацията употребява нови, съществуващи и онаследени осведомителни активи.

Разширяването на отговорностите на CDO към области, които по-рано са били в областта на отговорност на CIO, е наклонност, която се вижда от доста индустриални наблюдаващи. CDO могат да подкрепят бизнеса да употребява данните допустимо най-ефективно. Това включва и боравенето с така наречен облачни технологии.

„ Ако помислите какво може да направи облакът във връзка с подпомагането на дигитализацията на организациите, въздействието е голямо – основаване на мащабируеми услуги, експедитивност, еластичност, евентуални понижения на разноските. Това значи, че като CDO сте в позиция, в която имате силата да помогнете на организацията да употребява облака и това в действителност има ударни въздействия в цялата организация “, споделя Чуери.

3. Изграждане на доверие, че данните и технологиите оказват помощ за решаването на бизнес провокациите

Макар че ролята на CDO е да оказва помощ на чиновниците да се възползват оптимално от информацията, която бизнесът има, функционалностите за работа с данни би трябвало да разрешават на чиновниците отвън отдела също да вземат решения, ръководени от информация, сами за себе си.

„ CDO постоянно се преглежда като регулатор: можете да извършите това, не можете да извършите това, би трябвало да криптирате данните, би трябвало да ги защитавате… хората възприемат CDO като регулатор, чиято работа е да споделя „ не “. Всъщност нашата работа е да предложим решение. Ние желаеме да защитим банката, само че би трябвало да предложим решение, което да помогне на чиновниците да работят по-добре “, споделя Чуери.

Той предлага отговорниците по данните да приложат сходен „ зает “ метод към основаването на познания на база наличните данни.

„ Наша роля е да осигурим платформата, която оказва помощ на чиновниците да добиват познания. Трябва да вземем работата на организацията като своя задача – да идентифицираме нови източници на данни, да вземем за пример, които могат да бъдат от изгода за триумфа на бизнеса. Трябва да създадем повече за овластяване на хората посредством инструментите и контролите, с които разполагаме, с цел да извлекат оптималната изгода от тях “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР