В много отношения това e напълно логично. Пациентите с тежка

...
В много отношения това e напълно логично. Пациентите с тежка
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха прави ли новия коронавирус още по-смъртоносeн?

В доста връзки това e изцяло разумно. Пациентите с тежка форма на COVID-19 са два пъти по-вероятно да са имали съпътстващи респираторни болести и три пъти по-вероятно да са имали сърдечно-съдови проблеми, написа " Гардиън ".

А десетилетия на висококачествени проучвания демонстрират, че замърсяването на въздуха поврежда сърцето и белите дробове.

Тъй че дали мръсният въздух, който към този момент убива минимум 7 млн. души годишно, подхранва пандемията от новия ковид?

Припокриването на доста нечисти места като Северна Италия и горещи точки на пандемията е явно и предварителните изследвания сочат в тази посока, до момента в който връзката сред епидемията от SARS през 2003 година и мръсния въздух към този момент е известна.

Потвърждаването на въздействието на замърсяването на въздуха върху тежкия темперамент на COVID-19 може да докара до същинска смяна, като демонстрира, че реакцията би трябвало да се ускори тук-там с неприятно качество на въздуха. Но провеждането на научните проучвания, нужни в изискванията на световна пандемия и с несъвършени данни, е мъчно.

" Все още нямаме доказателства, които да са свързани директно със смъртността, само че знаем, че в случай че сте изложени на нечист въздух, увеличавате възможностите си да бъдете по-сериозно наранени ", акцентира доктор Мария Нейра, шеф по публично здраве в Световната здравна организация (СЗО).

" Започваме да изпращаме известия до страни и райони, като посочваме, че в случай че стартирате да имате инфектирани в тези градове, където имате високо равнище на замърсяване, укрепвайте равнището на подготвеност, тъй като може да имате по-висока смъртност ", добавя тя.

Основният риск от заразяване с новия ковид е контакт със инфектиран човек, а качеството на опазването на здравето е жизненоважно за установяване на резултата.

Но замърсяването на въздуха може да е значимо по три метода, демонстрират изследванията. Най-добре е разбрана по-високата смъртност поради отслабените от мръсния въздух бели дробове и сърца. Замърсителите също възпаляват белите дробове, което евентуално прави по-вероятно заразяването с вируса и провокира опасения за увеличаващите се равнища на замърсяване след премахването на блокадите. И най-после, частиците от замърсяването могат даже да оказват помощ за преместването на вируса още по-далеч.

Проучванията, направени до момента по света, са най-вече " предварителни фотоси " - те към момента не са подкрепени от самостоятелни учени посредством процеса на инспекция. Това включва няколко специалисти, които изследват работата и изискват премахване на всички дефекти, само че нормално утвърждението лишава шест месеца до две години.

Изследователите предизвестяват, че правдоподобността надалеч не е потвърдена и корелацията не значи безусловно причинно-следствена връзка, защото може да са значими доста други фактори. Но тези първични констатации провокират безпокойствие - и могат да играят решаваща роля, с цел да ни оказват помощ да разберем и да се борим с разпространяването на пандемията.

Едно американско изследване от почитан теоретичен екип от Харвардския университет откри, че замърсяването на въздуха е обвързвано с надалеч по-високата смъртност от COVID-19 в цялата страна. Друго, анализирайки европейските данни, стигна до заключението, че високите равнища на замърсяване могат да бъдат " един от най-важните фактори " за гибелта от ковид, а трети загатват за връзката в Англия.

В Италия коронавирусът е открит в проби от нечист въздух от учени, които изследват дали това може да разреши преместването му на по-големи дистанции и да усили броя на инфектираните хора, макар че остава незнайно дали вирусът остава жизнерадостен върху частиците от замърсяването.

Ново проучване, за което до момента не беше съобщавано, е посочило мощни връзки в Китай, откъдето потегли пандемията, в това число изследване на 324 града, което е взехо поради други фактори като особености на пътешестване, метеорологично време, възраст, беднотия и тютюнопушене. То е открило, че местата с умерено по-високи равнища на замърсяване с азотен диоксид (10 микрограма на пространствен метър) за петте години преди пандемията са имали 22% повече заболели от COVID-19, до момента в който по-високите равнища на замърсяване с фини прахови частици са отбелязали 15% растеж.

Друг китайски разбор на 120 града, в този момент оповестен в списание, също е открил забележителна връзка, както и предварителни фотоси, свързващи замърсяването на въздуха с разболелите се от Covid-19, смъртността и разпространяването на болестта. На други места, в Лондон, откривателите откриват връзка сред смъртността и замърсяването на въздуха в разнообразни градски квартали, макар че не са оценени объркващите фактори.

Предвид голямата годишна смъртност от замърсяване на въздуха, учените също по този начин изследват дали краткотрайният спад на замърсяването на въздуха по време на блокадите може да е избавил човешки живот. В Китай специалистите споделят, че 25% спад в замърсяването на въздуха в град по време на блокадата може да е предотвратил сред 24 000 и 36 000 преждевременни жертви за един месец. Друг разбор е стигнал до заключението, че блокадите на градовете " донесоха изгоди за здравето, които надминаха доказаните жертви поради Covid-19 в Китай ".

Оценка за първите две седмици на блокади в 27 страни пресметна, че са избегнати 7 400 преждевременни смъртни случаи, най-вече в Китай и Индия. В Европа Центърът за проучвания на силата и чистия въздух (CREA) пресметна, че е имало 11 000 избегнати смъртни случаи от замърсяване на въздуха, в това число 1 700 във Англия, през месеца до 24 април. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР