В много от 27-те страни от Европейския съюз хората на

...
В много от 27-те страни от Европейския съюз хората на
Коментари Харесай

Европейски младежки форум се бори за намаляване на избирателната възраст

В доста от 27-те страни от Европейския съюз хората на 16 години освен учат, само че и стартират да работят и да заплащат налози. Те могат да се включат и в обществена и политическа активност. Но това, което множеството от тях не могат да вършат, е да гласоподават. Както прави към този момент повече от десетилетие, Европейският юношески конгрес продължава да се бори за понижаване на възрастта за гласоподаване на 16 години. 

 
Трябва да се приказва за претовареност, жилища, психологично здраве, по какъв начин да се борим с климатичната рецесия, само че и по какъв начин да дадем повече място в демокрацията на младежите.
Мария Родригес Алкасар, ръководител на Европейския юношески конгрес

Някои хора на възраст под 18 години към този момент могат да упражнят това право на европейските избори през юни. Възрастта за гласоподаване е избрана на 16 години в Австрия, Германия, Малта и Белгия и 17-годишна възраст в Гърция. През 2019 година в сегашната асамблея на Европейски Съюз бяха определени единствено 6 души на възраст под 30 години. Един от тях беше испанската социалистка Алисия Хомс Хинел, която тогава е на 25 години. Тя е съгласна с намаляването на възрастта за гласоподаване и вижда младежите като пазители на плана на Европейски Съюз.

 
Мисля, че този спор би трябвало да се организира, тъй като би трябвало да кажа, че по-младите хора, изключително в европейската политика, са родени и израснали с този план и може би имат това възприятие на отговорност да пазят плана, който е Европейският съюз.
Алисия Хомс Гинел, член на Екологичен потенциал, С&Д, Испания

Образователната стратегия " Еразъм ", премахването на таксите за роуминг и картата за трен " Interail " са някои от политиките, които този евродепутат посочи като изключително значими за всекидневието на младежите. Като заместник-председател на комисията по претовареност и обществени въпроси тя счита, че новата инструкция за по-добри транснационални стратегии е основен приоритет.

 
Смятам, че е значимо освен да работим в съответни политики като тази за стажовете, само че и да имаме потребност от трансверсална визия за младежките (проблеми) и отчитането им във всички политики, по които работим в този Парламент.
Алисия Хомс Гинел, член на Екологичен потенциал, С&Д, Испания

А за младежите, които може би обмислят да се кандидатират на идващите избори, е значимо да знаят, че могат да го създадат от 18-годишна възраст единствено в 15 страни членки. В България, Кипър, Чехия, Естония, Ирландия, Литва, Латвия, Полша и Словакия те би трябвало да са навършили 21 години. В Румъния претендентите би трябвало да са на 23, до момента в който в Италия и Гърция прагът е 25 години.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР