В много населени места в страната общинските болници са в

...
В много населени места в страната общинските болници са в
Коментари Харесай

Проф. Николай Петров за насилието срещу лекари: Започваме да се излагаме като общество, жалко



В доста обитаеми места в страната общинските лечебни заведения са в тежко финансово положение. За страдание в множеството случаи те са единствени в района. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Николай Петров в ефира на БТВ.

„ Бях зает от Народно събрание да изготвя тактика за ръководство на лечебните заведения. Трябва да се предложи един уеднаквен модел за финансиране на лечебните заведения. На първо място по-тежко финансово положение е болничното заведение в Ловеч тя е в избавителен режим. На последващо е Университетската болница в Стара Загора, означи проф. Петров.

„ Не сме в задача на избавяне на лечебни заведения. Всичко е до добра организация и положителни специалисти. Здравното заведение ги подкрепя по методика за субсидиране. Това не са огромни суми, че да се разчита на тях. Основно за болничното заведение е ефикасна работа и доходи от НЗОК “, акцентира той.

Министърът даде образец за положително ръководство: „ С 600 000 лева е свален дълга във ВМА. Много добре се оправя болница „ Св. Иван Риски “, болничното заведение в Монтана и Пловдив. „ Пирогов “ е добра болница с неприятна материална база. Това затруднява сътрудниците, само че те се оправят добре “.

Здравният министър разяснява и случаите на принуждение против лекари. „ Работещите в тези лечебни заведения нямат виновност за тежкото положение на лечебните заведения, в които работят. Те са застрашени от банкрути. Трябва да се фокусираме върху мениджмънта “.

„ Нещата излязоха от допустимите граници. Започваме да се излагаме като общество, тъпо. Трябва да има доста сериозна реакция в цялото общество, да има ефикасни присъди. Трябва да има присъди, а не най-после да излиза като трудова акцидент. С битата акушерка не съм приказвал. Тя си беше вкъщи. Съвет ми е мъчно да дам. Дълго време съм работил на място, където се оповестяват неприятни вести. Това е доста сложна игра. Най-лесно е да слезеш на равнището на простака против теб “.

„ Най-лесно е да понесеш негативизма на околните, когато съобщаваш неприятна вест. Младите лекари не желаят самопризнание. Искат да бъдат оставени на мира. Медицината е умствен развой. Има развой на закъснение на емиграцията на лекари. Заварих много неразбория в министерството. Паник-бутон ще има в колите за спешна помощ. Правим изследване и ще пуснем социална поръчка. До октомври се надявам да има паник-бутон. Ще бъде наивно, в случай че не чакам офанзиви. Философията ми е: Върши си работата транспарантно. От моята работа би трябвало да има изгода “. Той посъветва лекарите, които работят на рискови места да са деликатни към околните на пациентите.

По думите на проф. Петров лекарите желаят да бъдат оставени на мира, с цел да работят. „ Когато човек е бомбардиран с експанзия няма по какъв начин да се оправя “, уточни той.

Статистиката на прокуратурата сочи, че през 2014 година са формирани пет каузи, а са наказани четирима души. През 2015 година са формирани четири следствия и единствено един е наказан. През предходната година за набези над медицински лица има стартирани единствено две каузи.

Водещият напомни на проф. Николай Петров терористичният акт в Сарафово, когато на лекарят се постанова да прекъсне отпуската си и да се притече на помощ на потърпевшите. „ Пътувах за отпуска с жена ми. Голямата ми щерка се обади. Хвърлих багажа и отидох там, спомня си професорът за терора в Сарафово. С сътрудниците ми се справихме ослепително. Тогава се работи за засечено време. Няма време за проверка, тъй като чака идващият. Видях и много от изумените. Парчета тел имаше по телата им. Да не дава Господ да го претърпяваме. Неприятно възприятие “.

„ Заварих каша в министерството, само че не трябва да виним единствено Москов за това. Той е добър експерт и е приключил доста добра работя. Той е вървял в посока на повече надзор. За страдание нямаше задоволително време, с цел да регистрира резултата “, сподели още здравният министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР