В много европейски градове има такива кварталчета. Те дори не

...
В много европейски градове има такива кварталчета. Те дори не
Коментари Харесай

Капана - градска култура за напреднали

В доста европейски градове има такива кварталчета. Те даже не са нищо повече от няколко улици, обрисувани от ниски здания и приютили дребни магазинчета, книжарнички, питейни заведения и галерии. Били са не доста влиятелни квартали, в тях са живеели занаятчии, студенти или небогати буржоа, само че в наши дни се трансформират в средище на арт или гей бохемата - надалеч от помпозността на по-богатите квартали, само че с невероятна атмосфера и неизпълним сексапил. Парижкото Маре, краковският Кажимеж, римското Трастевере, нюйоркските Сохо и Трибека - образците са доста. Повечето пъти превръщането на един квартал в арт средище става по натурален метод, само че има и случаи, когато градската администрация съзнателно подкрепя този развой.

Такъв е образецът с Капана в Пловдив - бивше средище на занаятчии към Халите, кръстовище на няколко дребни улички с изразителни имена - " Железарска ", " Кожухарска ", " Абаджийска ", " Златарска ". През 2013 година градските управляващи вземат решение да се възползват оптимално от местоположението и духа на мястото, като съзнателно подкрепят заселването на забавни арт работилнички и шарени хрумвания в него. През 2014 година се организира конкурс в областта на културата, като едно от главните условия е тези места да се дават на актьори, занаятчии и културни асоциации, които да възродят Капана като културно и занаятчийско средище. Забранява се и влизането на коли, което трансформира павираните улички в идеална пешеходна дестинация. Тази година бяхме очевидци и на първия Капана Фест, който заля града с музика и хубост - спомен за него навяват и до през днешния ден многоцветните знаменца, накичили квартала.

 



Малко е да се каже, че съм напряко удивена от мъдростта и визията, която градската администрация на Пловдив показва през последните години и която откри самопризнание в оповестяването на града за Европейска столица на културата за 2019 година Неминуеми са и паралелите със София, на която насилествено беше наложена основна градска пешеходна улица от най-провинциален вид и която в това време губи лека-полека остарелия си градски сексапил. Районът към Халите, " Пиротска ", " Цар Симеон " и Женския пазар е окончателно изгубен за нас и за жалост аз персонално не виждам опити от страна на общината това състояние да бъде променено по някакъв метод. Остава ни въпреки всичко вярата по-прогресивните културни, архитектурни и други неправителствени организации да предизвикват основаването на сходен квартал и в нашия град.

Надявам се от сърце.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР