В много държави по света не просто е въпрос на

...
В много държави по света не просто е въпрос на
Коментари Харесай

4 бизнеса, които подкрепят София Прайд

В доста страни по света не просто е въпрос на чест за една компания да поддържа обществено Прайда , само че и постоянно се случва дейни жители да бойкотират компании, чиито притежатели са открити хомофоби. По нашите ширини обществената поддръжка на фирмите е относително нов феномен. Голяма част са “хипита ” като еко ангажираните, само че от две години насам Walltopia и H&M Bulgaria също поддържат Прайда . Ето по какъв начин стоят нещата тази година, когато се организира 12-ото следващо шествие за тъждество на ЛГБТИ хората.

Skaptobara и тази година имат специфичен бургер, отдаден на любовта и равенството. Под мотото “Love | Hate Ти решаваш ” една от обичаните ни софийски бургерджийници се афишира за равнопоставеност.

“През 2019-а още веднъж поддържаме Sofia Pride, тъй като един принцип би трябвало да се отстоява, в случай че ти пука за него. ”

Това споделят от Skaptobara в собствен Facebook пост. Специалният им бургер изглежда примамливо и ексцентрично и също като Прайда разчупва предубеждения: бриош питка, телешко, мус от козе сирене, мариновано алено цвекло, песто-майонеза, бейби спанак и праскови. Уловката? Ако избереш бургер Hate, за теб няма праскови . И тази година се откриха злобари, само че гурме бургерите ни припомнят, че любовта и справедливостта надвиват, когато се застъпваме за тях.

Миналата година H&M на бул. " Витоша " осъмна с празнична Прайд витрина . Тази година H&M още веднъж имат специфична Прайд сбирка, озаглавена Love for All, а фотограф на визиите е Мат Джоунс. 10% от приходите от всеки артикул отиват за акцията UN Free & Equal. Проектът се застъпва за равни права на хората от ЛГБТИ общността по целия свят. Припомняме, че на доста места по света да си гей към момента е подсъдно (наказва се даже със смърт), а транс хората в България не се употребяват с правото да сменят легално пола си, даже след извършена хормонална терапия.

За 11-ото следващо шествие София Прайд 2018  harmonica сътвориха тематичен артикул . “Вярваме, че хората би трябвало да имат равни права, свободен избор, равни благоприятни условия, без значение от тяхната полова ориентировка ”, споделят от марката. Безкомпромисни в качеството и с религия в положителните дела, harmonica са сътрудник на Прайда, който недвусмислено показва своята поддръжка. Надяваме се да ги забележим и тази година на базара преди шествието.

А в случай че за вас етичният генезис на дрехите е от особена значимост и обичате да подкрепяте разрастващи се български бизнеси, вземете си тематична тениска от Two Fingers , които също имат Прайд сбирка. Тениските им са от 100% органически памук, с грижа за здравето и околната среда.

Разбира се, както всяка година, Прайдът няма да мине без изказвания срещу него от страна на консервативни политици и съперници . В ефира на " Здравей, България " Александър Сиди от националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация съобщи, че не е получил нито един сигнал за дискриминация " от тези хора ". Според него мястото на сходни полемики не е на улицата, а в парламентарната зала.

Симеон Василев от фондация ГЛАС на собствен ред напомни, че България е една от петте страни в Европейски Съюз, която не дава никакви права на еднополови сътрудници – като право на взаимен заем, посещаване в болничното заведение на болен сътрудник, право на заместничество и други. В Наказателния кодекс закононарушенията по хомофобски подбуди не участват в категорията на закононарушенията, осъществени от ненавист . Подобни случаи се третират като " безчинство ", даже когато претекстовете на причинителя са ясни. 

По-интересна е позицията на левия феминистки колектив ЛевФем, които поддържат София Прайд, само че застават срещу корпоративното наличие . От колектива назовават сходна поддръжка " розово изпиране "  – практика, при която огромните корпорации , опетнили името си с нарушавания на човешките права или замърсяване на околната среда, обществено поддържат " добра идея ", с цел да извлекат дивиденти и " измият " името на марката си . В позицията си ЛевФем обръщат внимание най-вече на Walltopia и H&M, като двата най-големи бизнеса, които поддържат шествието. Колективът напомня тревожни изявления на Ивайло Пенчев, изпълнителен шеф на Walltopia, както и употребата на работнички в шивашките цехове, с която е печално известна стилната марка . От колектива приканват уредниците на София Прайд да не си затварят очите за несъгласието сред битката за човешки права и нарушаванията, за които са виновни огромните корпорации. 

 
И още за София Прайд... 
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР