"В мисията ни в Ирак има двама офицери. Те не

...
"В мисията ни в Ирак има двама офицери. Те не
Коментари Харесай

Мисията ни в Ирак ще се евакуира в Кувейт, съобщи Каракачанов

"В задачата ни в Ирак има двама офицери. Те не извършват бойни задания, а образоват военни. Мисията краткотрайно ще се изтегля, до момента в който се обясни обстановката след гибелта на иранския военачалник Касем Сюлеймани. Логично е да се реалокира в прилежаща страна, каквато е Кувейт. " Това съобщи министърът на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

По думите му възможното евакуиране от Ирак няма да се случи в границите на дни. То може да отнеме месеци, даже година. Големият проблем в района е Ислямска страна. "Тя беше победена, само че има заплаха при евакуиране на НАТО да се получи вакуум и иракската войска да не може да се оправи сама ", сподели още военнтият министър.

Той уточни пред БиТиВи, че реакциите в Техеран, са "за да има ответни дейности против бази на Съединени американски щати ". Това би ескалирало единствено спора. Каракачанов акцентира, че когато става въпрос за район като Близкия изток, постоянно има риск.

Министърът на защитата увери, че отрасловото министерство не стопира да обменя преписка за обстановката в района. А все още няма заплаха за задачата на НАТО. "Мисията на нашите военни завършва след две седмици ", увери той.

Във връзка с изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич за българите общности в западната ни съседка, Каракачанов уточни, че "повече от 100 години главното чучело в Сърбия е България. " По думите му страната ни в никакъв случай не е имала искания към сръбски територии. Българското малцинство в Сърбия се оплаква от нарушение на правата им. А изискванията, които са основани, карат сънародниците ни да напущат територията на Сърбия. "А може би задачата е да се обезлюдят тези територии ", заключи той.

"Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското държавно управление във връзка с проучване на майчиния език и други права. Една част от управлението на по този начин нареченото малцинство са хора, комфортни на Белград и на държавното управление. Не са чак толкоз дейни, колкото желае самото население ", посочи Каракачанов.

Той съобщи, че през последните няколко месеца изявлението на Дачич не единственото сходно на сръбски политик против България.

"Сръбският боен министър дни преди Нова година направи изявление по една оръжейна спекулация в Сърбия и намеси България изцяло безпричинно. Нямаме присъединяване и в тази така наречен взаимна интервенция сред България и Хърватия за шпиониране на сърби. Забелязва се, че страната ни се намесва напълно съзнателно. Когато Сърбия има вътрешни проблеми, постоянно някой външен би трябвало да е отговорен. В историята на нашите взаимоотношения България е отговорната ", счита военният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР