В Минск започна процес срещу главния редактор на най-големия независим

...
В Минск започна процес срещу главния редактор на най-големия независим
Коментари Харесай

В Минск съдят независима журналистка

В Минск стартира развой против основния редактор на най-големия самостоятелен новинарски уебсайт в Беларус, за който групите за човешки права настояват, че е част от репресиите на медиите.


Главният редактор на tut.by Марина Золотова бе задържана през август дружно с девет публицисти, поради изказвания за „ неоторизиран достъп “ до информация от държавна осведомителна организация BelTA.

Золотова се упреква за " публично безучастие ", за немарливост, за неспособност да управлява подчинените си. Тя е застрашена от до пет години в пандиза и възбрана да заема управителни длъжности.

На първия ден от делото Золотова се появи усмихната, приветствана от десетки поддръжници.Тя отхвърли обвиняванията.

Марина Золотова, публицист: Имаме повече от един милион визити дневно, а осведомителната организация BelTA и други държавни ведомства имат доста по-малко. Това е опит не да се затваря, само че да се отслаби конкуренцията.

Обвиненията бяха повдигнати макар, че BelTA прави информациите си свободни за достъп 15 минути, откакто клиентите на организацията ги видят.

Съветът на Европа и " Репортери без граници " показаха угриженост по време на задържанията на публицистите през август.

Останалите арестувани публицисти бяха освободени, откакто им бе подредено да платят санкции за нанесени вреди на държавната осведомителна организация.

Беларус заема 155-то място от 180 страни в миналогодишния международен показател на свободата на печата „ Репортери без граници “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР