В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът

...
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът
Коментари Харесай

Подписаха договора за въвеждане на тол система

В Министерството на районното развиване и благоустройството беше подписан договорът за планиране, създаване и въвеждане на тол системата.

Документът подписаха ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя Консорциум „ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС “.

На церемонията участваха членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, основен действен шеф на „ КАПШ ТРАФИККОМ “. Тол системата ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства над 3,5 т (тол) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка), заяви " Фокус ".

Стойността на контракта е към 150 млн. лв. без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След сполучливото ѝ внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните доходи.

" Имаме да доизграждаме не дребна част от автомагистралната ни система, планираме най-малко един, а след време и няколко тунела под Стара планина, които планове ще се осъществят само и единствено по линия на приходите от тол системата ", съобщи районният министър Николай Нанков.

„ Недофинансирането на Автомагистрала „ Струма “ ще се покрие още веднъж със средства от бюджета, по линия на тол таксите. Имаме да доизграждаме и Автомагистрала „ Хемус “ и пътищата Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново “, добави той.

По думите му ще се сътвори държавна компания, която ще оперира тол системата след построяването и въвеждането ѝ в употреба, след приключването на контракта от изпълнителя.

" Обучението по действието и построяването на тол системата ще бъде тежка задача за АПИ, за министерството и министър Николай Нанков ", съобщи от своя страна ръководителят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.

„ Предстои ни решаването на доста тежки задания, защото тол системата се вкарва за първи път. Това води след себе си неналичието на фрагменти “, уточни той. „ С тези 6-7 хиляди км пътища, които имаме да ремонтираме, се надяваме в границите на 4-5 години България да има една модерна и третокласна пътна мрежа “, разяснява инж. Атанасов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР