В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше

...
В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше
Коментари Харесай

МАТУРИ: По вариант 13 ще пишат зрелостниците по български език и литература

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази заран беше генерирана изпитната композиция за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вид 13, само че информацията за формулирането на тематиките ще бъде обявена по-късно денем. Броят на вероятните комбинации за генерирането на изпита, дружно с тематиката, беше 5 859 375, съобщи Българска телеграфна агенция.

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците през днешния ден на матурата по български език и литература според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есето ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Изпитът в 12-и клас стартира в 8:30 часа и на него се чака да се явят над 46 000 зрелостници в цялата страна. В столицата държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се състои в 88 учебни заведения. Очаква се да се явят повече от 9200 зрелостници. Квесторите, консултантите и педагогическите експерти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит би трябвало да заемат местата си в учебните заведения до 8:00 часа.

Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути по-рано, да носят документ за идентичност и служебната записка. Пише се единствено с черен химикал. Общо 46 661 души са декларирали предпочитание за присъединяване в този изпит, само че след матурата - по-късно денем, ще стане ясно какъв брой от тях са се явили на изпита.

Градският превоз в София да работи обикновено най-малко до 8:30 часа на 18 май поради провеждането на наложителния държавен зрелостен изпит по български език и литература. За това помоли в понеделник министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в публично писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова. В него той прикани Фандъкова да вземе поради матурата, когато издава позволение за митинга на превозвачите в София.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР