В Министерството на икономиката бяха представени български мостри на защитни

...
В Министерството на икономиката бяха представени български мостри на защитни
Коментари Харесай

Български фирми ще опитат да шият медицински облекла за многократна употреба

В Министерството на стопанската система бяха показани български образци на защитни медицински дрехи за многократна приложимост

© Надежда Чипева Български компании са подготвени с образци на медицински дрехи за многократна приложимост. В идващите няколко дни предстоят тествания за водоустойчивост и други параметри, както и узаконяване на препоръчаните модели. Ако бъдат утвърдени, шивашки предприятия в страната ще се ангажират с производството им, беше оповестено на конференция в Министерството на стопанската система.

Както обичайно към този момент работи страната, не бяха посочени значими елементи като какъв брой ще коства българският вид спрямо вносния, по какъв начин ще се избират шивашките компании, какъв брой ще коства общо и кой ще заплати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От дишащи материи

Облеклата ще устоят от 30 до 50 пранета. " Те са леки, от дишащи материи, комфортни, водонепропускливи. Материалите са вносни, само че имаме гаранция, че могат да бъдат доставяни регулярно ", изясни Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за ковид.

Засега на лекарите и медицинските сестри са обезпечени дрехи за еднократна приложимост, като месечните потребности са за към 100-110 хиляди, заяви още проф. Мутафчийски.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов съобщи, че страната е осигурила защитни дрехи за медиците за идващите няколко месеца, само че защото търсенето в пъти надминава предлагането, би трябвало да бъде ангажирана и българската промишленост.

Всеки миг ще бъдат импортирани защитни маски от Турция. Освен това се водят диалози с две страни отвън Европейски Съюз за доставка на защитни костюми, които ще бъдат импортирани при потребност и при положение, че българското произвеждане още не е тръгнало, увери зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

След тествания и сертификация

Двете образци на защитни дрехи за медиците са изпратени към Военния институт за проучване, както и към няколко сертифициращи компании. Ако преминат сполучливо изпитванията, ще стартира производството им, а заплащанията към производителите ще са от бюджета на Министерството на здравеопазването.

" От двете текстилни асоциации увериха, че след утвърждението на материята и кройките българските компании могат неотложно да стартират да шият защитни медицински дрехи за нашия пазар ", заключи Емил Караниколов. По думите му шивашките компании са подготвени да разсрочат осъществяването на някои свои поръчки за други контрагенти, с цел да се включат в осъществяването на тази задача. Компаниите, изявили подготвеност за това, са с друг потенциал и благоприятни условия, в някои от тях заетите са 2000, в други - 150, разяснява Караниколов.

Той даде обещание, че откакто мострите получат утвърждение министерството ще даде информация на кои компании е предоставено ушиването на медицинските костюми и при какви финансови условия. Министърът не посочи по какви критерии ще бъдат избирани фирмите. " Напълно е допустимо след облекчаване на потребностите на българския пазар предприятията да стартират да продават и зад граница ", твърдят от Министерството на стопанската система.

Брифингът бе предшестван от среща с към 30 компании и браншови организации от текстилната, шивашката и санитарната промишленост, измежду които " Мак " - Габрово и " Аполо " - София, " Момина цитадела " - Велико Търново. Своята подготвеност да шият защитни маски към този момент изявиха от държавното дружество " Интендантско обслужване ", чиито съществени индустриални мощности са в Калофер, както и от " Медхаус Суис България ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР