В Министерски съвет . "По бюджета на Министерство на здравеопазването

...
В Министерски съвет . "По бюджета на Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

Важно: Изнесоха извънредни цифри от Бюджет 2021

В Министерски съвет.

"По бюджета на Министерство на здравеопазването (МЗ) през идната година са планувани над 120 млн. лева спомагателен растеж. Ще се обезпечат спомагателни средства за проби, ваксини и медикаменти ", стана ясно на брифинга.

"По Бюджета на НЗОК, който през днешния ден беше признат, растежът 326,6 млн. лева Средствата обезпечават стабилно финансиране на главния пакет. Продължаваме контрактуваните цени и размери на всичко ", изясни представителка на здравното министерство.

"Осигурена е резистентност на дейностите от обсега на главния пакет ", приключиха от ведомството.

Информация изнесоха и от Министерство на финансите:

"По отношение на задължеността на бъдещото потомство. България е с втория най-нисък дълг в Европейски Съюз след Естония. 3,5% от Брутният вътрешен продукт ще бъде той в края на тази година, а в края на 2023 година чакаме да бъде 2,4% от Брутният вътрешен продукт.

Бюджетът ни демонстрира, че се води самодейна антициклична политика. Взети са коронавирус ограничения и доста от заложените суми в бюджета са ориентирани към хората. През 2021 година ще се мине към фискална консолидация ", оповестиха от Министерство на финансите ", обясниха от там.

Коментар по бюджета даде и просветителният министър Красимир Вълчев:

"Разходите за обучение са доста значими, само че чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери и разноските са конюктурни и безсмислени, че сега би трябвало да се пести, тъй като другояче крадем от бъдещето. Разходите от обучение усъвършенстват положението на едно общество ", поде Красимир Вълчев.

"Извършиха се промени във всички браншове. Тази година направихме забележителна крачка в системата на висшето обучение. Догодина 1300 лева ще бъде минималното заплащане за асистенти ", изясни Вълчев.

Според него най-важната инвестиция е в преподаватели и учители.

"Да, тези разноски са свързани с избори, само че с тези от 2017-а година. Те не са конюктурни. Вярваме, че можем да имаме положително обучение, в случай че имаме положителни преподаватели ", сподели той.

"Най-голямата кражба от бъдещето ще е през днешния ден да спестим от обучение и от учители. Опозицията в този момент преди не е показвала отношение към образованието. Тогава беше и най-голямата учителска стачка ", добави той.

В брифинга се включи и общественият министър Деница Сачева:

"Запазваме най-ниските налози, втори най-нисък дълг и трети най-нисък недостиг в Европейски Съюз. Кога Радев е откровен, когато споделя, че не е съгласувал бюджета или когато ви показахме писмото, с което се потвърждава, че е в съгласие всичко ", запита Сачева.

"463 млн. лева се дават за развъждане на деца ", разясни тя и попита дали това е разхищаване и не дава отговор ли на потребностите, които имаме сега.

"Не би трябвало ли да подкрепим родителите? 390 млн. лева се дават за развъждане на дечицата. Много въпроси могат да бъдат заложени и нашите критици мъчно биха могли да открият логичен отговор. 223 млн. лева ще дадем за хората с увреждания ", изясни тя.

"Държава влага предпочитано в избрани браншове за в бъдеще ", приключи Сачева.

БЛИЦ напомня, че по време на брифинга.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР