В миналото Въведение Богородично се е чествал в много ограничен

...
В миналото Въведение Богородично се е чествал в много ограничен
Коментари Харесай

Заведете децата на църква и не разтребвайте масата

В предишното Въведение Богородично се е чествал в доста стеснен кръг - единствено с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали дружно в храма, с цел да измолят за фамилията си здраве и снизхождение.

След това в дома, събрани към огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна манджа чествали с изключение на празника Въведение Богородично и хубавичко връзка между тях.

Масата оставяли неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Имен ден имат Вълчо, Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълкашин и Въльо.

От своя страна Денят на христианското фамилията е едно самобитно връщане към деня, в който дребната Мария е непринудено предадена в работа на Господ от най-близките й хора – нейните родители.

В този ден, католиците получават Свето причестяване, а в православните храмове се изнася иконата, изобразяваща по какъв начин невръстната Богородица пристъпва към своя правоприемник.

Следобед в празничния ден се канят и посрещат посетители.

Чрез всичките тези трансформирали се в традиция ритуали в Деня на християнското семейство се прави едно алегорично въвеждане на детето в лоното на християнската религия.

Затвърждава се мощната фамилна връзка сред поколенията от една кръв, възпитават се добродетелите, моралните полезности и фамилната принадлежност у най-младите членове на тази общественост.

Защото „ Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави фамилни добродетели – на чиста обич, съпружеска честност, мир, усърдие, непорочие. То е домашна черква, в която се служи Богу, възнасят се молебствия и се слави Божието име ” (из „ Слово за Въведение Богородично ”). /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР