В миналото във всеки български дом, наред със здравеца и

...
В миналото във всеки български дом, наред със здравеца и
Коментари Харесай

Лечебните свойства на позабравеното индрише

В предишното във всеки български дом, наред със здравеца и мушкатото, се е отглеждало и ароматното и доста потребно индрише. Вероятно помните и бабините предписания за запарка с индрише срещу кашлица. Или компотите и сладката от дюли, сливи, круши, подправени с уханното растение. Ето някои от лечебните му свойства:

Една саксия с индрише у дома работи успокояващо и усъвършенства качеството на с ъня . Растението е потребно за хора, страдащи от бодърствуване , хипертоници, със сърдечно-съдови болести и проблеми на стомашно-чревния тракт.
 индрише iStock/Getty Images
Освен това индришето пречиства въздуха от отрови. То отделя субстанции, които дезинфекцират помещението, като убиват микробите и вирусите, а също по този начин " обират " цигарения пушек.

Билката е доста ефикасна при високо кръвно налягане . Препоръчва се 1-2 пресни листенца индрише се дъвчат 3 пъти дневно преди хранене.-->

При аритмия : 1 с. л. сушено индрише се запарва в 200 мл вода и когато водата заври, отварата се прецежда и се пие по 3 пъти дневно.

Прочутият национален врач Петър Димков е препоръчвал тази билка при редица заболявания. С неговото име се свързва една рецепта за профилактика и лекуване на диабет и тумори. Приготвя се примес от 400 г мед, 20 сурови бадема и 20 свежи листа индрише. Ядките и листата се счукват авансово. От сместа се взема два пъти на ден по една супена лъжица – заран и вечер, 20 минути преди хранене. Режимът се поддържа три месеца, след което се прекъсва за месец и лечебният модул се повтаря.
 билки ThinkStock/Getty Images

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР