В миналото сладките неща са били истински деликатес за малки

...
В миналото сладките неща са били истински деликатес за малки
Коментари Харесай

Как се прави рачел

В предишното сладките неща са били същински деликатес за дребни и огромни, защото сладките изкушения са били прекомерно малко, а достъпът до тях не е бил непрекъснат и във опциите на всеки . Затова приготвянето на сладко по национална рецепта било същински празник във всеки дом.

Една от тези посрещани с екстаз сладки храни е рачелът, именуван още петмез, маджун и други, в които съществени съставки са захарният сироп и плод с високо наличие на захар. Под названието рачел се схваща сладко от тиква.

За тези, които са предизвикани от спомените на по-възрастните за това прелестно сладко, ето стъпките, по които се подготвя рачел.

Необходими артикули:

Добре узряла тиква - цигулка, към 2 кг
Захар - 2 кг
Вода - 2 литра
Ванилия - 2 или 3 прахчета
Лимонена киселина - 2 чаени лъжички

За варовото мляко:

Гасена вар - 150 грама
Студена вода - 5 литра

Варта се разтваря във водата като се разрушава доста добре, с цел да не останат бучки. Престоява 2-3 часа да се утаи и разтворът да стане леко транспарантен.

 d iStock

Приготвяне на рачел:

Тиквата се обелва и почиства, нарязва се на идентични кубчета, почти 2/2 сантиметра. Парчетата би трябвало да наподобяват локум като величина. Варовото мляко се прецежда през марля. С прецедената течност се заливат частите тиква по този начин, че да се покрият. Оставят се да престоят 12 часа. По този метод коричката на тиквата ще стане по-хрупкава.

След като изтече този интервал от време, частите тиква се измиват няколкократно (4-5 пъти) с вода, с цел да се отмие варта от тях.

Двата литра вода и захарта се сваряват за към 15 минути до приемане на захарен сироп. В него се прибавят частите тиква и се вари още 30-40 минути. Накрая се прибавят лимонената киселина и ванилията и се оставя за още 3-4 минути на огъня.

 d iStock

Горещият рачел се сипва в сухи и леко затоплени бурканчета, които се затварят и обръщат с капака надолу. Оставят се до момента в който изстинат.

Бурканите се съхраняват на изсъхнало, където няма директен достъп на светлина - килер, избено помещение и други.

Още по тематиката:
Съвети за разкриване на подобаващи буркани и капачки при подготвяне на сладка, мармалади и желета Полезна ли е домашната зимнина за децата? Как да си създадем мармалад от шипки
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР