В миналото на мястото на днешния Димитровград има три села

...
В миналото на мястото на днешния Димитровград има три села
Коментари Харесай

Основан е град Димитровград

В предишното на мястото на днешния Димитровград има три села – Раковски, Марийно и Черноконево. Село Раковски поражда при започване на XIX век на мястото на 2 турски чифлика. През 1873 година край селото се построява гара на железопътната линия на барон Хирш и това форсира развиването му.
През 1941 година компанията „ Гранитоид “ стартира построяването при Раковски на нов индустриален комплекс, като купува съществуваща въгледобивна мина в Маришкия басейн и стартира построяването на циментовия цех „ Вулкан “ с годишен потенциал 100 хиляди тона и топлоелектрическа централа.
 Голямото земетресение в Канто опустошава региона на Токио в Япония Голямото земетресение в Канто опустошава региона на Токио в Япония
Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември 1923 година Магнитудът на земетресението се прави оценка на 7,9-8,4 по Скалата на Ри...
След Деветосептемврейския прелом от 1944 година социалистическият режим продължава развиването на промишления комплекс, придавайки му огромно пропагандно значение и обявявайки построяването на напълно нов град по модела на руския Комсомолск на Амур.[4] В плана е ангажирано младежко бригадирско придвижване, в което младежи от разнообразни краища на страната работят гратис, като първите от тях идват на място на 10 май 1947 година. Димитровград е основан публично с обединяването на Раковски, Марийно и Черноконево на 2 септември 1947 година с решение, подписано от тогавашния министър-председател и водач на Българска работническа партия (к) Георги Димитров, който, в духа на култа към личността на тоталитарните диктатори му дава личното си име.
Градът е издигнат от 50 000 бригадири, които идват от 963 български градове и села. Част от тях стават поданици на новия град. От 1948 до 1950 година те работят в независима бригада, наречена „ Млада армия “. Техният лозунг е: „ Ние построяваме града, градът построява нас! “. Бригадирите построяват десетки жилища, химически фабрики, фабриката „ Вулкан “, азотно-торовия цех, пътната мрежа на днешната община Димитровград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР