В миналото, когато реколтата е била добра, а годината -

В миналото, когато реколтата е била добра, а годината - ...

Добра Година.


В миналото, когато реколтата е била добра, а годината - слънчева и плодородна, хората на село са казвали - "Добра година!". През май 2018 г, Дани Спартак стана първият победител в Hell`s Kitchen и сложи началото на своята добра година. 2019 се очертава да бъде още по-добра, защото първият му ресторант отвори в София на 5 юни.

Добра идея

Семеен ресторант, в който иска всеки да намери своята "Добра Година" - така го определя Дани Спартак. Затова и името на мястото се съчетава и логото - слънце с 12 лъча. "Всеки го интерпретира по свой начин - маса с 12 стола, слънчоглед, питка, пълнота." Тези интерпретации са свързани с идеята за добра, слънчева и плодородна година.

"Добра Година" с храна и вино. Забравени и осъвременени български рецепти със задължителния почерк на шеф Дани Спартак."
Снимка 428612

Добър екип

Начело на "Добра Година" е шеф Дани Спартак. Освен първият победител в Hell`s Kitchen, той е възпитаник на кулинарната школа Le Cordon Bleu в Лондон, с повече от 10-годишен професионален опит.

В кулинарното шоу той показа, че умее да работи колективно, а сега влиза и в ролята на ръководител. Дани Спартак е категоричен, че кухнята на ресторанта не се превръща в Кухня на Ада, защото в нея малък, но "енергичен и мотивиран екип" от професионалисти.

В кухнята на "Добра Година" е и още едно познато лице от първия сезон на Hell"s Kitchen - Светлана Иванова.
Шеф Дани Спартак

Шеф Дани Спартак

Добро място

Екипът на "Добра Година" намира своето място в центъра на София. "Харесахме локацията, неповторимия чар на къщата и страхотната градина. Българите обичат да се хранят навън", е наблюдението на Дани Спартак.

Затова и през топлите месеци интересът е съсредоточен именно към градината, но интериорът е това, което допълва цялостното преживяване. Той е поверен на дизайнера Милена Милева.

Минимализмът е водещ, а основната идея е чарът на една стара къща да бъде съчетан с модерни елементи в правилната пропорция.
Снимка 428613

Добра храна

Баланс между традиционното и модерното намираме както в дизайна, така и в менюто. Разработката на селекцията от ястия отнема три месеца.

В нея откриваме "изцяло авторски рецепти с елементи от френската и азиатската кухня". Не по-малко интересни са традиционните български рецепти с нов прочит - като яйца върху вестник с рагу от горски гъби, целина и гризина с хайвер.

Напълно в духа на българската кухня е и ароматът на печени чушки, способен да събуди у всеки спомени за детството и къщата на село. Той се разнася и от кухнята на "Добра година".
Снимка 428616

За да се доближи храната максимално до домашната, при приготвянето на ястията се използват предимно продукти от малки български ферми и производители.

Именно с тях се правят и доста смели експерименти а-ла шеф Дани Спартак - като комбинацията бонбони от горски гъби с шипков мармалад. Или пък черният чесън, чиято ферментация отнема три седмици.

Ако трябва пръстът ни да спре върху две ястия от менюто на "Добра година", победителят от Hell"s Kitchen ни съветва това да са гъбено рагу с лешници и спанак и агнешко с пататник и бонбоните от гъби.
Снимка 428615

Добро вино

Името "Добра година" Дани Спартак свързва и с едноименния филм с участието на Ръсел Кроу. В него главният герой се запознава и влюбва във вината, които се произвеждат във френския Прованс.

В ресторанта пък имаме възможността да опитаме богата селекция от български вина, които се комбинират с ястията от менюто.

Във винения лист, селектиран от сомелиера Йордан Кирилчев, намираме вина от малки изби и от някои позабравени български сортове грозде, като Тамянка, Гергана, Рубин и други. Не липсват и вносни - Шардоне, Ризлинг, Каберне. А тези, които предпочитат безалкохолните напитки, "Добра Година" изненадва със сезонни предложения като сироп от люляк.

Източник: lifestyle.bg