В миналото Германия помогна за налагането на строга програма за

...
В миналото Германия помогна за налагането на строга програма за
Коментари Харесай

Германия - най-силният шанс за повече безвъзмездна помощ заради коронавируса в ЕС

В предишното Германия оказа помощ за налагането на строга стратегия за икономии в цяла Европа. Сега държавното управление на Ангела Меркел излезе в интерес на финансираните от дълга дарения на сътрудници от Европейски Съюз. Какво провокира тази нова благотворителност, пита в собствен материал за Deutsche Welle Кристоф Хаселбах.
В разгара на финансовата рецесия германците бяха възприемани като безмилостно налагащи на задлъжнелите страни бюджетна дисциплинираност в Южна Европа. За спестовните северняци Германия беше котвата на стабилността, спасявайки Европа от безконечен дълг.
Днес наподобява същият спестовен немски канцлер мъчно се възприема като демонстриращ благотворителност, с цел да заплати за фонда за възобновяване от ковид. Пакетът за помощ би трябвало да бъде " огромен ", съобщи Меркел във вторник след среща с италианския министър председател Джузепе Конте, чиято страна евентуално ще бъде най-големият бенефициент на помощта.
На срещата на върха на Европейски Съюз през този уикенд (17 - 18 юли), първата след март, на която държавните водачи ще участват персонално, главен ще е въпросът за разпределението на големия фонд за помощ от 750 милиарда евро. Според предложение на Европейската комисия, 500 милиарда евро би трябвало да бъдат дадени безплатно за страните, които са изключително наранени от ковид, а останалите като заеми. 500 милиарда евро като паричен подарък, финансиран с дълг, е концепция, която Меркел създаде дружно с френския президент Еманюел Макрон през май.
Защо е тази смяна? " Поради изключителния темперамент на тази рецесия, ние също избираме извънреден път " - по този начин канцлерът Меркел изясни новата благотворителност.
" Коронавирусът удари всички страни в Европа, а някои изключително мощно ", съобщи Андреас Юнг, представител на финансовата политика на Християндемократическия съюз (CDU) на Меркел. " Има потребност от поддръжка измежду сътрудниците в изключителна обстановка. Но това също е в наш интерес: Силна Германия и мощна Европа вървят дружно ", добави той.
За християндемократите, насочени към стабилността, това в началото мнение е мъчно оборимо. Парламентарният водач на партията Ралф Бринкхаус призна това през май, когато Меркел показа германско-френското предложение.
Но даже Кристиан Линднер, началник на пробизнес насочената " Свободна демократична партия " (FDP), не е изрично срещу фонда. По време на финансовата рецесия неговата партия беше съдружният сътрудник на ХДС и задейства спирачките, когато се стигна до отговорности и харчене на пари. Линднер обаче счита за значимо " помощта да бъде обвързвана с условия, т.е. проекти за промени ".
Само крайнодесните в Германия са срещу - т.е. " Алтернатива за Германия ". Нейният парламентарен водач Алис Вайдел вижда това като натоварване на немските данъкоплатци " с големи тежести ". " В тази обстановка нямаме милиарди, които да раздадем, тъй като би трябвало да си помогнем взаимно ", сподели тя пред Бундестага.
С това удивително изключение сериозните гласове значително замлъкнаха. Премиерът на Бавария Маркус Содер, който половината германци биха желали да видят като идващ претендент за закостенял канцлер, към този момент поддържа проектите. Той сподели, че страните в Европейски Съюз към този момент не би трябвало да бъдат разграничени на длъжници и кредитори, а всички би трябвало да се преглеждат повече като сътрудници.
Фактът, че остарялата Германия в този момент е подготвена да разпредели безплатни средства в размер на 500 милиарда евро на наранени сътрудници от Европейски Съюз, изненада мнозина. Но Меркел упорства тъкмо за това, макар съпротивата на по този начин наречената " спестовна четворка ": Холандия, Австрия, Швеция и Дания, тъй като, наред с други неща, заемите ще усилят още повече съотношението на дълга на Италия и по този метод ще задушат стопанските системи ѝ - както и на други южни страни.
Холандският министър председател Марк Рюте към този момент не схваща немското мислене. Той и другите от " спестовната четворка " се опасяват от подправени тласъци и разхищения. Но Андреас Юнг настоя: " Без дотации няма да работим. За към този момент мощно задлъжнелите страни изключителното предложение на заеми значи камъни вместо самун ".
Има признаци, че новата известност на Германия като доброжелателния донор е раздрусала някои в ХДС. Ден преди срещата на върха парламентарният водач Ралф Бринкхаус изиска в изявление парите би трябвало да бъдат обвързани с промените в страните като изискване за даването им.
Тази цел е един от вероятните взаимни отстъпки, които може да успокои " спестовната четворка ". Различни политици показаха области, които биха могли да бъдат особено подтиквани от безвъзмездните средства, като да вземем за пример отбрана на климата и цифровизацията. Също по този начин би било допустимо да се понижи сумата от 500 милиарда евро дотации или да се промени съотношението на заеми и дотации.
Но това не трансформира новата благотворителност на Меркел. По-рано този месец, когато тя приказва за почналото немско председателство на Съвета на Европейския съюз към Европейския парламент, тя сподели: " Какво обръщение може да бъде по-подходящо от това - че Европа е способна на огромни неща, в случай че стоим едни до други и се придържаме дружно ".
На въпрос на какво е заложено на карта, Андреас Юнг отговори: " Европа: Идеята, полезностите, стопанската система ".
Още: " Нова среща на водачите на Европейски Съюз през юли, отново не се схванаха за избавителния проект на Европейска комисия "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР