В метростанция Орлов мостпредседателят на СОС Георги Георгиев, зам-председателят проф.

...
В метростанция Орлов мостпредседателят на СОС Георги Георгиев, зам-председателят проф.
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров демонстрира как се работи с дефибрилаторите в метрото

В метростанция " Орлов мост " ръководителят на СОС Георги Георгиев, зам-председателят проф. Иво Петров и изпълнителният шеф на " Метрополитен " проф. Стоян Братоев демонстрираха къде са сложени дефибрилаторите в метрото, по какъв начин ще бъдат употребявани и има ли към този момент подготвени чиновници, които да работят с тях.

Петте автоматизирани външни дефибрилатора, инсталирани в специфични шкафове, ще бъдат сложени на метростанциите с максимален пътникопоток в столицата. Един дефибрилатор ще бъде възложен за потребностите на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".
 Снимка: Булфото
Така при възможен неочакван сърдечен арест апаратите ще могат да бъдат употребявани за спасяването на човешки животи.

" 70% е вероятността човек да бъде избавен, в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация ", разгласи проф. Иво Петров, медицински шеф на Аджибадем Сити Клиник и зам.-председател на Столичния общински съвет.

240 хиляди души на ден употребяват метрото, а достъпът на кола за спешна помощ до метростанциите е по-труден. Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при Софийския университет, " Сердика ", в Люлин, Министерски съвет " Витоша ", НДК. Стойността на шестте дефибрилатора, дружно със шкафовете за тях е 40 хил.лв. с Данък добавена стойност.

Проф. Иво Петров уточни, че слагането на дефибрилатори на публични места е дългогодишна фантазия на Дружеството на кардиолозите в България.
 Снимка: Булфото
" Най-малко 4000 българи умират заради неочаквана сърдечна гибел. Това е една ужасяваща картина, а по данни на " Метрополитен " сред 10 и 12 души годишно умират от неочаквана гибел в метрото. 70% е вероятността човек да бъде избавен, в случай че в границите на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация ", разяснява още проф. Петров и добави, че неведнъж са се нараснали случаите на сърдечни проблеми след прекарана зараза с COVID-19.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР