В местността Рожен в Родопите започна изграждането на 111-метров пилон,

...
В местността Рожен в Родопите започна изграждането на 111-метров пилон,
Коментари Харесай

Преместваем обект. Как се строи 111-метров пилон на Рожен

В местността Рожен в Родопите стартира построяването на 111-метров стълб, на който ще се вее българското знаме. Той е регистриран като " преместваем обект " по Закона за устройството на територията, а районата екоинспекция в Смолян е дала позволение за издигането му. Защото не се построява на предпазена територия.

Пилонът обаче ще е бетониран надълбоко в земя, която е със статут на морава. Затова не дава отговор на избраното в закона разбиране за " преместваем обект ". Или статутът на земята би трябвало да бъде изменен, или градежът да получи позволение със съответния Подробен организационен проект. Така в проблема се оказват забъркани с изключение на Община Смолян, и още две министерства - на земеделието, и на районното развиване.
Под патронажа на Румен Радев
Инициативата е на фондация " Наследство в бъдещето ", която провежда и фестивала на националното творчество и отглеждането на животни в същата околност. Парите за построяването на съоражението - 1 млн. лева, се събират от дарения, а планът е под патронажа на президента Румен Радев .

Става дума за стълб с височина 111 м, с тегло към 100 тона, формиран от 13 стоманени секции, ситуиран върху стоманобетонен пиедестал с размери 10 на 10 м и дълбочина на изкопа към 3,5 м.

Поляната на Рожен е към този момент бетонирана, което породи отвращение и рецензии в обществените мрежи, както и сигнал до екоминистерството, подаден преди седмица от природозащитната организация " Сдружение за дива природа Балкани ".

Проверка на локалната екоинспекция обаче не е посочила нарушаване първо, тъй като пилонът се построява тъкмо по метода, по който е разгласен и второ - тъй като не се намира в предпазена от закона зона. Затова и не предстои на оценка на влияние върху околната среда, се показва в на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министерството обаче продължава да проверява случая, написа екоминистърът Юлиан Попов в профила си във Facebook.

Строежът се прави в парцел на смолянското село Соколовци , избран като " морава ". Теренът обаче е на разстояние и от двете околни предпазени територии - местността Рожен отстои на към 0,9 км по права линия, а предпазената по " Натура 2000 " зона " Родопи Западни " - на към 4,58 км, се споделя в справката на районната екоинспекция.
Липсват отговори
Строежът на сходна структура върху земя със статут на морава обаче е неосъществим, в случай че не бъде изменен статутът на земята. Върху морава законът разрешава да се строят единствено преместваеми обекти, какъвто се води и пилонът по документи.

В понеделник депутатите от Зелено придвижване (част от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България ”) Владислав Панев и Илина Мутафчиева , внесоха към министрите на земеделието и на районното развиване и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Те питат Кирил Вътев дали е заменен статутът на земята и дали общинският съвет в Смолян е дал своя вот процедурата. Питат още и дали пилонът е " преместваем обект " предвид на обстоятелството, че е крепко вкопан в земята с тонове бетон и арматура.

Панев и Мутафчиев питат и министъра на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков дали е издадено позволение за градеж и дали в него пилонът и фундаментът са прегледани като един обект.

Дали има направен Подробен организационен проект за обекта и дали той е в сходство с Общия организационен проект на общината, питат още депутатите.

" Важно е да изясним законността на дейностите на притежателите на терена на Рожен. Дали разпоредбите се отнасят за тях, по този начин както за всички български жители ", се споделя в прессъобщението на Зелено придвижване.

По проект пилонът би трябвало да бъде подготвен в края на месеца. Той ще е най-високият в Европейския съюз и ситуиран на най-високата надморска височина в света - 1430 м, пишат основателите в специфичния на плана. Откриването му ще е на първия ден от събора в Рожен - 13 юли, а на него ще пее Лили Иванова .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР