В местността Петрова нива ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от

...
В местността Петрова нива ще бъде отбелязана 116-ата годишнина от
Коментари Харесай

Отбелязваме 116 години от Илинденско-преображенското въстание


В местността Петрова равнища ще бъде маркирана 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев

Както всяка година в местността ще се организира Националният възпоменателен събор във връзка въстанието. Събитието е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, Съюзът на тракийските сдружения в България, Община Малко Търново и Регионалният съвет на тракийските сдружения в Бургас.

Освен президентът в честванията ще взе участие заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов, както и военнослужещи от Въоръжените сили.

Кулминацията на честванията стартира в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на починалите преображенци в храма-костница „ Св. Петка “. От 20.30 ч. ще бъде намерено възпоменателното празненство пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово във връзка годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка.

В ритуалите и в тържествената инспекция ще вземат участие военнослужещи от Военноморските сили и Националната гвардейска част. Събитията ще завършат в 21.00 ч. празничен концерт с присъединяване на странджански национални артисти. Богата е програмата във връзка годишнината от Илинденско-Преображенското въстание през целия ден.

Предвидена и научна конференция на тематика „ Капитан Петко Войвода и битката на тракийските българи за независимост и правдивост “. Освен конференцията е проведен и урок по история навън „ Капитан Петко Войвода – 175 години величие “. През деня ще се проведа трети фоклорен конкурс „ С песните на Манол Михайлов “, еднодневен детски пленер „ Цветовете на Странджа “ и туристически маршрут Петрова равнища – параклис „ Света Богородица “- река Велека – Петрова равнища. По-късно ще бъдат посрещнати и участниците в тракийски туристически поход „ По стъпките на Преображенци “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР