В местността е имало около 15 големи центъра, с които

...
В местността е имало около 15 големи центъра, с които
Коментари Харесай

В джунглата на Амазонка откриха голям древен град

В местността е имало към 15 огромни центъра, с които са били свързани селища-сателити.

В амазонската джунгла в предишното е имало голяма градска агломерация, която е съществувала от 500 до 1500 година, заяви The Telegraph. До в този момент се смяташе, че девствените гори не са били заселвани от хора. Изследователи обаче съумяха да открият остатъци от селища, които са били обитаеми от най-малко 50 000 поданици.

Антрополози от университета във Флорида считат, че градът в южната част на Амазонка е имал високо равнище на организация. Той припомня на градовете в средновековна Европа и Древна Гърция. Древното населено място е било оградено с високи стени. Във вътрешността му е имало пътища, които са били насочени на североизток и югозапад и са изхождали от централния площад.

Площадът е представлявал намерено пространство, което е можело да се употребява както за гробище, по този начин и за пазар. Според археолозите, жителите на града са го употребявали и като място за публични полемики. По тези места са се намирали към 15 огромни центъра, с които са били свързани останалите селища-сателити.

Може би, откритите в античния град язовири и изкуствени водоеми са били употребявани за отглеждане на риба. Не е изключено античните поданици на Амазонка да се занимавали и със земеделие.

Вероятно огромна част от жителите, населяващи града, са били избити от пристигналите в този район европейци през XV век. От тях са останали единствено представители на племето куикуро (kuikuro), които в този момент живеят във планинските региони на Шингуано (Xinguano).

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР