В месеца преди да напусне служебният енергиен министър Росен Христов

...
В месеца преди да напусне служебният енергиен министър Росен Христов
Коментари Харесай

Заповед на служебния енергиен министър от последните дни ще оскъпи тока

В месеца преди да напусне служебният енергиен министър Росен Христов е издал изключителна заповед, с която е задължил Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да включи в изчисленията за цената на тока от 1 юли и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а това ще усили повишаването (с 3.6%), изчислявано до момента. Това заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов на съвещание на парламентарната енергийна комисия през вчерашния ден, представен от

Изданието напомня, че по закон централата не може да бъде включена в енергийния микс за контролирания пазар, защото силата е й прекомерно скъпа с изключение на със заповед на министъра " за гарантиране сигурността на енергийната система ".С тази заповед се резервира опцията на държавната централа да продължи да работи, защото през последните месеци тя е натоварена едвам на 10%, само че поддържа цялостен състав на личния състав и генерира загуби. Иван Иванов не се ангажира с прогноза с какъв брой повече би трябвало да нарастне електрическата енергия, защото сметките се правели в този момент.

Самият Христов пък отбрани пред Българска национална телевизия дейностите си с решение на Народното събрание от 2020 година което задължавало министерството да направи всичко допустимо да обезпечи работа на теца. Според него цената за крайния консуматор ще се увеличи с 3.9% вместо с 3.6%, което е нищожно.

" Капитал " напомня, че в годините преди 2021 година сходни заповеди е издавала и тогавашният министър Теменужка Петкова (ГЕРБ).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР