В месеца на Радичков на 20 януари по големите екрани

...
В месеца на Радичков на 20 януари по големите екрани
Коментари Харесай

Януари на Андрей Паунов тръгва по кината на рождения ден на Санчо Финци

В месеца на Радичков на 20 януари по огромните екрани в страната потегля филмът „ Януари ” на режисьора Андрей Паунов по претекстове от едноименната пиеса на именития публицист. Това е първи игрален филм за Андрей, който е прочут с документалните си филми, измежду които „ Георги и пеперудите ”, „ Проблемът с комарите и други истории ”, „ Да вървиш по вода ” за Кристо Явашев и „ Момчето, което беше цар “ за Симеон II.

Филмът имаше звездна премиера на 17 януари в столичен мол, като по аления килим минаха режисьорът Андрей Паунов и актьорите Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Борислав Чучков и Малин Кръстев. Във кино лентата вземат участие и Захари Бахаров и Леонид Йовчев.



" Когато започнахме да пишем този филм си казахме, че това е черно-бяла история и по тази причина този филм ще бъде черно-бял. Радичков е доста неща, само че той е също и вълшебен реалист надълбоко в себе си и магията е едно от най-хубавите неща за киното ", изясни режисьорът Андрей Паунов.

„ Не желая да споделям на никого защо е този филм. Той би трябвало да се гледа с отворено схващане. Едва тогава човек може да разбере, че през целия филм си е задавал въпроси за себе си, а не за самия сюжет. Мистичното идва от това, че намира отговорите, когато минимум чака. И това му действа или като пестник, или като предусещане “ – споделя режисьорът Андрей Паунов.



„ Януари “ е копродукция сред България, Португалия и Люксембург, притежател към този момент на няколко награди, в това число за постановка на 26-ото издание на София филм фест и на гилдията на филмовите критици на Златна роза 2021.

Сценарият на „ Януари “ е дело на Алекс Барет и режисьора на кино лентата, оператор е португалецът Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му произведения.



Под умелата постановка на Паунов, превъзходните артисти Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Борислав Чучков, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с загадъчност.

Насред нищото, откъснати от света от снежна стихия, двама мъже се пробват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна заран с шейната си към града, оттатък гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има единствено шуба, пушка, заледен мъртвец на огромен вълк и голяма мистерия…



На 20 януари, когато стартират прожекциите на кино лентата в родните кина е рожденият ден на Самуел Финци, който е в основната роля и който се върна в София особено за формалната премиера на кино лентата.

" Моят воин пази нещо останало от някакво време, една постройка, която е изпълнена с реликви – знак на разпада, само че той вдъхва живот в нея, около това, че отглежда в нея комари. Ако се отдадеш на кино лентата, той по този начин те гълтам, че даже да нямаш рационални отговори на това какво виждаш, той съумява да те подтиква да размишляваш “, показа пред БНР Самуел Финци.

По думите му, чужденците, които са гледали кино лентата без надписи, са били погълнати от него.



„ Разбира се, че това не е „ Аватар “ и не можем да чакаме подобен касов триумф, само че е кино, което се радва на това, че то не се базира на роман, то е едно кинематографично произведение. Тези филми се трансформират в фетиш “, добави артистът.

Следващата седмица филмът ще има премиера и в Лондон и Берлин. Предстои прожекция и във Виена.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР