В месечните кампании е включено и изследване на IgG и

...
В месечните кампании е включено и изследване на IgG и
Коментари Харесай

През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери


В месечните акции е включено и проучване на IgG и IgM  антитела против COVID-19  

 

През месеците юли и август 2020 година Медицинска лаборатория „ ЛИНА ”  предлага на пациентите си няколко  профилактични акции с проучвания на преференциални цени. Те се правят в независимите филиали на „ ЛИНА ” в областите Варна, Бургас, Сливен и Ямбол като направление от доктор или авансово записване на час не е належащо. Таксата операция е 2 лева

Профилактичните акции включват: грижа за сърцето, скрининг на щитовидна жлеза, полови хормони, туморни маркери, IgG и  IgM  антитела против новия ковид.

Повече за проучванията

Пакет „ Грижа за сърцето ” на понижена цена от 94,50 лева на 48 лева

Този комплекс от проучвания сплотява някои от главните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови болести: атерогенен показател (ApoB/ApoA1), хомоцистеин, липидния профил, който включва общ холестерол, добър и неприятен холестерол,VLDL и триглицериди. Включени са и значими биохимични индикатори като глюкоза, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите болести, които водят до сърдечно-съдови болести – диабет и бъбречна непълнота. 

В „ Грижа за сърцето ” особено е добавено съвместното  проучване на Аполипопротеин А1 и Аполипопротеин В, тъй като то дава опция да се пресметна коефициент на атерогенност - ApoB/ApoA1. Неговото покачване е тясно обвързвано с заплахата от инфаркт и инсулт. Този показател има по-добра прогностична стойност в сравнение с останалите липидни съотношения като общ холестерол /HDL; LDL/HDL по отношение на риска от бъдещи сърдечносъдови и мозъчни затруднения.

От своя страна, високите равнища на хомоцистеин повреждат ендотелните кафези на съдовете, което е главен миг в развиването на атеросклерозата и многообразните ѝ прояви от страна на сърдечно-съдовата система и мозъка - инфаркт, инсулт, периферна съдова болест и други Изследванията са подобаващи за хора с  рискови фактори като захарен диабет, хипертония, наднормено тегло, пушене, приложимост на алкохол, обездвижване, прекарани към този момент сърдечни произшествия или съществуване на роднини с анамнеза за исхемична болест на сърцето в млада възраст. Подходящи са и за следене на здравния статус при мъже над 45 години и дами над 55 години.  Препоръчително е проучванията да се правят заран, на гладно, като за аполипопротеините това не е наложително изискване, което се смята за още едно тяхно преимущество. 

Скрининг на щитовидна жлеза: TSH + FT4 на понижена цена от 24 лева на 12 лева

Тиреостимулиращият хормон (TSH) и свободната секта на тироксин (FT4) са главните и най-често назначавани хормони за оценка на функционалността на щитовидната жлеза. Стойностите им дават задоволително точна визия дали тя е естествена, нараснала или намалена. Двете проучвания оказват помощ доста при предварителната защита и навременното разкриване и лекуване на ендокринните болести. От лаборатория „ ЛИНА ” предлагат пациентите да се изследват заран на гладно, преди да са пили кафе или други питиета, съдържащи кофеин.



Полов хормон по желание от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Estradiol, Prolactin, Progesterone, Testosterone  на понижена самостоятелна цена от 14 лева на 7 лева

От тази акция могат да се възползват дами в необятен възрастов диапазон, когато би трябвало да се уточнят аргументите за нарушавания в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при мъчителна менструация (дисменорея), при значителни и нерегулярни кръвотечения. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират. Изследването на полови хормони е уместно за двойки, имащи проблем с репродуктивните функционалности, както и при надзор на провеждана хормонална терапия.

Някои от хормоните се изследват в тъкмо избран ден от месечния цикъл при дамите. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone  - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става заран до 11 ч., когато равнищата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи лекарства или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

Туморен маркер по желание от: CEA, PSA   , CA 15-3, CA 125, CA 19-9, AFP на понижена самостоятелна цена от 17 лв. на 8 лв.  Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

CEA (карцино-ембрионален антиген) е неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, преди всичко на рака на дебелото черво и ректума.

PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е приет и се употребява като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. При проучването му би трябвало да се съблюдават следните условия - да няма еякулации в последните 48 часа, да не се организира по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково проучване на простатната жлеза и урологични процедури, най-малко 6 седмици след биопсия на простатата и най-малко 8 седмици след лекуване на простатит.

CA 125 е маркер, който се употребява за диагностика и надзор на лекуването на рак на яйчника.

CA 15-3 е маркер, който се употребява за надзор на лекуването на рак на млечните жлези и при следене за рецидиви на болестта при в началото високи равнища на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се покачва при съвсем всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт -  рак на панкреаса, дебело черво, злобен мехур.

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се употребява при диагностика на първоначални тумори на черния дроб, също по този начин при разкриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при следене на високорискови пациенти от развиване на чернодробен карцином ( хронични хепатити, чернодробна цироза, недостиг на алфа-1 антитрипсин).

Профилактичната акция с проучвания на туморни маркери е ориентирана най-вече към пациенти, които имат открито онкологично заболяване и подлежат на постоянно следене - следоперативно или по време на осъществяване на терапия, а също по този начин и в интервали на ремисия, за ранно разкриване на рецидиви. Туморните маркери са белтъци, които са артикул на раковите кафези и се образуват в отговор на напредване на туморния развой. Повечето от тези маркери са характерни за съответен орган, само че също по този начин е допустимо да се покачат и при съществуване на туморен развой с друга локализация, както и доста от тях могат да се покачат неспецифично при процеси, които не са с туморен генезис, най-често възпалителни промени на съответния орган.  Затова е добре резултатите от тези проучвания да бъдат съветвани с доктор и интерпретирани съгласно съответното положение на пациента и в композиция с други лабораторни или образни проучвания.

SARS-CoV-2 IgG + IgM антитела против новия ковид на понижена цена от 28 лева на 20 лева

За осъществяване на разбора е нужна кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. проучването е качествено, а не количествено. Изследването се прави единствено след даване на персонална карта. Резултатите от теста са подготвени до края на работния ден. Положителните резултати  се оповестяват на РЗИ, от чиято подготвеност са по-нататъшните ограничения.

 

Профилактичните акции важат в независимите филиали на „ ЛИНА ” в областите Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Таксата операция при проучванията е 2 лева

 
--> --> --> --> ``
реклама
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР