В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в

...
В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в
Коментари Харесай

Археолози откриват двореца на ацтекския император Монтесума

В Мексико Сити откриха останките от двореца на ацтеките, в които император Монтесума е държан в плен и погубен от испанците през 1520 година

Според историческите сведения испанският завоевател Ернан Кортес взима Монтесума в плен в двореца, пробвайки да накара императора да управлява популацията. Народът бързо се разпалва и обсажда двореца. Конкистадорите пробват да потушат протеста, карайки Монтесума да се обърне към народа от балкона на двореца, само че те отхвърлят да смъкват обсадата и съгласно някои източници императорът умира при обновеното нахлуване след опитите си за договаряния.

Конкистадорите съумяват да потушат протеста и унищожават столицата Теночтитлан, където през днешния ден се намира Мексико сити. Оцелелите ацтеки са накарани принудително да построят нов град върху руините на остарялата си столица. Къща за Кортес, също открита от археолозите по време на разкопките, е издигната върху останките на двореца.
Учените откриват руините на двореца - в това число подове, покрити с базалтови плочи, които може да са били част от площад - под финансова институция, учредена през 18-ти век. Археолозите откриват и че статуи от двореца са били употребявани като материали за градежа на къщата на Кортес.

Една от статуите съставлява " змия с пера ", която наподобява изобразява Кетцалкоатъл, провидение необятно почитано в Мезоамерика хилядолетия преди испанската конкиста, изясняват археолозите от Националния институт по антропология и история (National Institute of Anthropology and History (INAH)) на Мексико. Друга статуя изобразяваща " диадема от пера ", наподобява също е принадлежала на двореца и е употребена за построяването на къщата на Кортес.

Откриването на двореца и къщата на Кортес " съживява загатна за тези исторически събития, пет века по-късно ", изясняват археолозите в своето изказване.

Те вършат откритията по време на разкопки, провеждани под институцията Nacional monte de Piedad, учредена през 1775 година като заложна къща, от която бедните по-лесно да взимат пари на заем без рента. Разкопките са извършени преди плануваното реновиране на постройката. Днес Nacional monte de Piedad е неправителствена фондация, която прави редица благотворителни действия из Мексико.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР