В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът

...
В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът
Коментари Харесай

Канада похвали България за борбата с антисемитизма

В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещаване в Канада, организира срещи в Центъра за Израел и еврейските въпроси в Отава. Той беседва с основния изпълнителен шеф Шимон Фогел и с вицепрезидента по „ Външни работи и Главен съвет “ Ричард Марсо.

По-късно Георгиев беседва и с президентa и основен изпълнителен шеф на Еврейската федерация на Отава и Фондацията за еврейската общественост Андреа Фрийдман.

Заместник-министърът, който е и Национален координатор за битка с антисемитизма, срещна представителите на еврейските организации с постигнатото от България в битката с антисемитизма.

„ Българската еврейска общественост постоянно е била неразделна част от нашето общество, радва се на високо почитание и дава огромен принос за развиването на страната ни “, уточни Георг Георгиев на срещата с Шимон Фогел и Ричард Марсо. От своя страна Фогел акцентира, че постигнатото от България в битката с антисемитизма е впечатляващо, както и че образецът на страната ни избавила евреите си от депортиране в лагерите на гибелта по време на Холокоста е неповторим и въодушевява и до през днешния ден.

Георг Георгиев акцентира, че след приемането на страната ни като пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) през ноември 2018 година, България поема ангажимент за открит спор и задълбочено изследване на историята на Холокоста и демонстриране на нулева приемливост към всички прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм. „ Присъединяването ни към МАВХ е също ясният ни отговор на възходящия антисемитизъм, ксенофобия и тирада на омразата в Европа и на други места. Българската история, нашите полезности и обичаи ни задължават да демонстрираме нулева приемливост към всяка демонстрация на език на омразата “, сподели заместник-министърът на външните работи.

Георг Георгиев и представителите на Центъра за Израел и еврейските въпроси дискутираха и опцията за образуване на посещаване в България на представители на канадската еврейска общественост, както и развиването на двустранния политически разговор сред България и Канада.

По време на срещата си с Андреа Фрийдман Георгиев открои и Меморандума за съдействие сред българското държавно управление, организацията на евреите в България „ Шалом” и Световния еврейски конгрес. Целта на документа е да се подсигурява сигурността на еврейските общности. „ Радвам се, че подписването на този меморандум докара до определяне на постоянни съвещания и стабилно съдействие посредством продан на информация, опит и положителни практики, създаване на доверие и консолидиране на потенциала за взаимни ограничения и дейности в региона на предварителната защита и битката с антисемитизма и възстановяване на сигурността на еврейската общественост “, сподели Георгиев. Андреа Фрийдман поздрави заместник-министъра за впечатляващите резултати, основаните механизми и взети превантивни ограничения за битка с антисемитизма в България.

Центърът за Израел и еврейските въпроси е покровител на еврейските федерации на Канада. Това е национална, безпартийна организация с нестопанска цел, представляваща над 150 000 канадски евреи.

Еврейската федерация на Отава събира и отпуска средства за обезпечаване на благополучието на евреите в Отава и по целия свят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР