В Международния ден на театъра министърът на културата Боил Банов

...
В Международния ден на театъра министърът на културата Боил Банов
Коментари Харесай

Два фонда в подкрепа на българската култура предлагат творците

В Международния ден на театъра министърът на културата Боил Банов организира конферентна среща с представители на частни културни организации у нас, оповестиха от Министерството на културата. На виртуалното съвещание бяха разисквани всички оферти за незабавните ограничения за справяне с рецесията в културния и креативния бранш в страната, които би трябвало да бъдат систематизирани до идната среща във вторник, 31 март.

Всички участници поддържаха предлагането за основаването на два фонда - Фонд за структурно финансиране и Солидарен обществен фонд за актьори на свободна процедура . Предложението бе подадено на 25 март 2020 година в деловодството на Министерството на културата,

Участниците считат, че парите за основаването на тези фондове не би трябвало да бъдат обезпечени посредством преструктуриране на съществуващите средства към бюджета на Министерството на културата, а е належащо да се потърсят други източници на подкрепяне.

Според Боил Банов Министерството на културата може да поддържа бранша - посредством преструктуриране на съществуващите конкурсни сесии и техните цели, за обгръщане на целия неправителствен бранш. Сред съответните промени, които е възможно да се създадат, бяха посочени увеличението на периода на администриране на плановете, за основаване на устойчива претовареност.

Двете страни си дадоха период за обмяна на спомагателна информация и документи по отношение на спецификите на ограниченията и секторите, които те обгръщат, с цел да бъдат прегледани и оценени до идната среща, планувана за 31 март.

В диалога участваха изтъкнати създатели и актьори в областта на образните и изпълнителските изкуства, самостоятелни актьори, представители на свободните пространства за музика и просвета, на частните театри .

Участваха и членове на Българска фестивална асоциация, на Асоциацията на българските киносалони, на Сдружение " Сцена Музика ", на фондация " ЕДНО за Култура и Изкуства ", на Българска музикална асоциация, както и специалисти от Министерството на културата и екип на Офис " Култура " към Бюро " Творческа Европа " - България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР