В Международния ден на медицинските сестри 12 май от Синдиката

...
В Международния ден на медицинските сестри 12 май от Синдиката
Коментари Харесай

Медицински сестри: Видовден дойде

В Международния ден на медицинските сестри 12 май от Синдиката на българските медицински сестри, в чието ядро са протестиращите от март 2019 година здравни експерти, подсетиха за своите претенции като внесоха в няколко институции подписка с над 11 806 подписа. Към към този момент познатите им претенции за по-достойни хонорари от най-малко две минимални заплати и промени против комерсиалния темперамент на опазването на здравето, те прибавиха и още едно – за смяна в категорията на труд. Според тях сегашната рецесия към ковид изважда нескрито най-сериозните проблеми на здравната ни система като неналичието на медицински фрагменти и застаряването на специалността, работата на по няколко места, порочният метод на финансиране на системата на търговски принцип и други

Подписката беше импортирана в Министерския съвет, Президентството, Народното събрание, Министерство на здравеопазването и омбудсмана. Тя беше събрана по време на палатковия лагер на протестиращите сестри пред Министерството на здравеопазването и Министерския съвет. Точно преди регистрирането на първите случаи на ковид у нас и оповестяването на изключителното състояние на 13 март няколко от протестиращите сестри отпред с водача им Мая Илиева се барикадираха в постройката на Народното събрание на площад " Княз Александър Батенберг ".

Във вторник при внасянето на подписите Илиева уточни, че за жалост за повече от година след началото на митингите нищо не се е трансформирало. “По този път внесохме първата декларация със същите тези претенции. За страдание една година по-късно нищо не се е трансформирало, а виждате, че в последна сметка Видовден пристигна доста бързо. Ние чакахме, че този колапс в опазването на здравето ще се случи най-малко след три години, тогава, когато и най-младите, към 50-годишните към този момент се уморят от специалността, само че пандемията в този случай сподели дупките в системата и въобще безусловно всички дефекти, за които ние говорихме през тази една година”, съобщи Илиева.

Освен това протестиращите сестри се оплакаха, че бонусите за медицински експерти на първа линия в битката с Covid-19 са получени на малко места и при “безумни критерии “. Според Илиева е погрешно хората в системата да се разделят на такива на “първа линия “ и на други, тъй като всички работят дружно.

30 000 медицински сестри не доближават у нас

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР