В Международния ден на Черно море президентът на Украйна Володимир

...
В Международния ден на Черно море президентът на Украйна Володимир
Коментари Харесай

Денков и Зеленски обсъдиха съвместните усилия по сигурността в Черноморския регион

В Международния ден на Черно море президентът на Украйна Володимир Зеленски организира телефонен диалог с министър-председателя на България Николай Денков, заяви „ Интерфакс-Украйна “.


Международният ден на Черно море 31 октомври 2023 година отбелязва двайсет и седмата годишнина от подписването на Стратегическия проект за Черно море.

Обсъдени са въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския район, поради сериозното нарушение на свободата на мореплаване от страна на Русия. Обсъдено е и положението на споразуменията, реализирани по време на формалното посещаване на украинския държавен глава в България през юли 2023 година, заяви пресслужбата на Зеленски.

„ Разговарях с българския министър-председател Николай Денков за методите за по-нататъшно подсилване на сигурността в Черно море в изискванията на съветска милитаризация и закани за свободата на корабоплаването. Украйна укрепва световната продоволствена сигурност с различния кулоар за експорт в Черно море. Оценявам високо взаимната самодейност на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е подготвена да вземе интензивно присъединяване в съответните старания. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е тъкмо този тип черноморско единение, което ни разрешава да се противопоставим на съветската експанзия, да укрепим световната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в Европейски Съюз и да подкрепим #Формулата на мира “. Това написа украинският президент в своя акаунт в Х (Туитър).

" Символично е, че диалогът ни се организира в Международния ден на Черно море. За страдание, експанзията на Русия трансформира Черноморския район в зона на война и опасност за свободата на корабоплаването. Чрез взаимни старания би трябвало да намерим способи да подсигуряваме сигурността в този значим за Европа и света район ", съобщи Зеленски.

Президентът е дал подробна информация за напъните на Украйна да подсигурява световната продоволствена сигурност посредством основаването на различен кулоар за експорт. Във връзка с това беше маркирана взаимната самодейност на България, Турция и Румъния по отношение на дейностите по разминиране във водите на Черно море, която е на практика принос за гарантиране на сигурността в Черноморския район. Зеленски също по този начин изрази готовността на Украйна да взе участие интензивно в планове за разминиране.

Специално внимание е отделено на основни въпроси от двустранното съдействие.

" Високо правя оценка активизирането на украинско-българското съдействие. Вече виждаме по какъв начин нашето единение, мощната позиция на черноморските страни, работи против съветската експанзия. Благодарни сме и за политическата поддръжка на България за европейските желания на Украйна, за дейното присъединяване в реализацията на " Алеите на солидарността " и " Украинската формула на мира ", съобщи президентът.

Зеленски осведоми Денков и за обстановката на фронтовата линия и за неотложните потребности на украинските отбранителни сили. В този подтекст той изрази признателност за неотдавнашните решения на българското държавно управление за повишение на военния потенциал на страната и акцентира целта на укрепването на противовъздушната защита на Украйна преди настъпването на зимата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР