В медицината има правила, които не бива да се пристъпват.

...
В медицината има правила, които не бива да се пристъпват.
Коментари Харесай

Доц. Гугутков: Прилагането на ботулинов токсин в стомашната мускулатура е много рисково

В медицината има правила, които не трябва да се пристъпват. Прилагането на ботулинов токсин в стомашната мускулатура за блокирането на мускулите на стомаха е доста, доста рискова операция. Това сподели анестезиологът доцент Димитър Гугутков в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.   

Той изясни, че ботулиновият токсин е извлек от микроорганизъм, който прекъсва връзката сред предаването на нервните импулси и мускулните нишки. Неговата съществена роля е спирането на тази връзка и от там – блокирането на мускулните импулси и нишки. " Той може да бъде прилаган в доста области на медицината и доста области на нашето тяло. Големият проблем е, че той се употребява от много време за блокиране на мускулатурата на стомаха. Тогава се получават тежки затруднения. Идеята е, че блокирайки връзката сред нервите и мускулите, блокира се главната функционалност на стомаха – да усвоява питателните субстанции, постъпващи в него “, изясни експертът.    

Това обаче е доста рисков развой, защото по този метод се блокира приемът на значими за организма ни субстанции, акцентира доцент Гугутков.  

По думите му доста българи пътуват в Турция, с цел да си вършат сходни процедури, само че рискът е огромен, тъй като постоянно не се подсигурява качеството и сертифицираността на хората, които правят тези процедури. " Призовавам всички хора, които отиват да се лекуват или да вършат каквито и да е медицински операции в чужбина: внимавайте и не рискувайте здравето и живота си за нещо, което ще ви коства по-евтино. Препоръчвам да се върви за каквото и да е лекуване в чужбина, единствено в случай че няма опция в България. Контактът с лекарите в чужбина, колкото и да са способени, можещи и знаещи, е доста сложен, а вероятността от затруднения, странични резултати е доста, доста пъти по-голям “, акцентира доцент Гугутков.   

Ботулиновата отрова е една от най-мощните токсини в света. 1 грам може да убие няколко десетки хиляди души, акцентира той. " Грешната доза може освен да навреди на здравето ни, само че може и да ни убие “, сподели още анестезиологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР